Razglasili so najsrečnejše države na svetu – kaj se lahko od njih naučimo?

29. marca, 2020

Združeni narodi so najsrečnejše države na svetu za letošnje leto razglasili sredi COVID-19 pandemije. Morda pa se lahko ravno v teh težkih časih, koronavirus časih, od teh držav nekaj naučimo.  

Poročilo rangira 156 držav glede na to, kako srečni so državljani. V poštev vzamejo dejavnike, kot so prihodek na prebivalca, svoboda, zaupanje, pričakovano trajanje zdravega življenje, socialna podpora … Že tretje leto zapored so najsrečnejši Finci. Sledijo jim Danci, tem pa državljani Švice, Islandije in Norveške. Slovenija je na 33. mestu.

10 najsrečnejših držav na svetu

  1. Finska
  2. Danska
  3. Švica
  4. Islandija
  5. Norveška
  6. Nizozemska
  7. Švedska
  8. Nova Zelandija
  9. Avstrija
  10. Luksemburg

Finci najsrečnejši na svetu

Finska nova predsednica vlade Sanna Marin je dejala, da je to še toliko bolj pomembno v času pandemije: “Ta indeks govori, da imajo vsi Finci možnost za dobro življenje.” Za Reuters je dodala še, da bodo šli skupaj skozi to in da bodo zgradili državo, ki bo dober kraj za vakega otroka.
Kot pravijo avtorji poročila, nordijske države “zmagujejo” zato, ker imajo kakovostne institucije, kot npr. zanesljive ugodnosti za dobro življenje, nizko raven korupcije, dobro delujočo demokracijo in državne organe.

Občutek pripadnosti

Eden od urednikov poročila je poudaril, da je za najsrečnejše države značilno srečno družbeno okolje – tako, v katerem ljudje občutijo pripadnost, zaupajo in uživajo eden v drugem in zaupajo v skupne organizacije. To zaupanje pa tudi zmanjšuje breme v primeru težav ali težkih časov, zmanjšuje neenakost.

 

Vir: Happyness report index

(Visited 221 times, 1 visits today)