Potovanja 2020: 5 novih trendov je pisanih na kožo Sloveniji

24. januarja, 2020

Člani mednarodnega združenja AIRTH – Alianse inovatorjev in raziskovalcev v turizmu in hotelirstvu so za potovanja 2020 sestavili izbor 5 najbolj pomembnih potovalnih trendov. In vsi govorijo v prid destinaciji Slovenija!

Po njihovem mnenju bodo naslednje leto najbolj zaznamovale naslednje, Sloveniji zelo naklonjene smernice.

Obiskovanje manj znanih destinacij

Zanimanje za t.i. destinacije “second cities” narašča že nekaj časa. Največje znamenitosti sveta se utapljajo v turistih, zato vse več popotnikov išče manj znane destinacije, ki omogočajo več raziskovanja. V porastu je tudi zanimanje za destinacije, kjer lahko turizem pripomore k izboljšanju življenja domačinov – in kjer lahko turisti začutijo pristen lokalni utrip ter pripomorejo k trajnostnemu razvoju.

Počasna potovanja

Naš vsakdan zaznamuje večno hitenje. Na dopustu zato želimo več počasnosti, zato je eden od trendov v turizmu “slow motion”. Vse več popotnikov išče daljše, a zato bolj zanimive poti do ciljne destinacije. Tak transport je tudi okolju prijaznejši, npr. vedno več potnikov išče možnost potovanja po Evropi z vlakom namesto z letalom.

Kulinarična raziskovanja

Porast kulinaričnega turizma je tesno povezan z razvojem družbenih medijev. “Gastro-centric” potovanja so velikokrat posledica obavljenih fotografij ali video posnetkov tipičnih jedi določene destinacije. Najdete čudovit krožnik, poiščete restavracijo, rezervirate mizo za čez nekaj mesecev – in odločitev o naslednji potovalni destinaciji je znana. Tak je vse pogostejši scenarij popotništva.

Skriti lokalni kotički

Davno so minili časi, ko so turisti obiskali le glavne znamenitosti kraja. Potovanja 2020 so doživetja avtentičnih kotičkov, kofetkanje v skritih kavarnah, kupovanje sezonskih lokalnih dobrot na tržicah in odkrivanje ponudbe domačinov. Lokalne navade in opazovanje ljudi sta na seznamu vseh popotnikov, ki potujejo v stilu “like a local”.

Solo potovanja 2020

Strmo rastoč trend v turizmu so tudi solo potovanja. A sami ne potujejo le samski mladi popotniki, temveč tudi starejši, ki so v partnerskih vezah. Bistvo solo potovanj je fokus na prav določeno zanimanje popotnika, pa naj bo to točno ena destinacija, ki si jo želi obiskati že celo življenje ali pa točno določene aktivnosti, zgodovina, kultura, kulinarika, narava … Ponudb za solo turiste naj bi bilo vse več, manjko je trenutno predvsem pri prenočiščih, ki so za eno osebo ponavadi dražje.

Vir: AIRTH, slovenia.info

(Visited 253 times, 1 visits today)