Poceni trajnostna stavba, zgrajena v 4 urah, je 23-letniku prinesla glavno nagrado

17. december, 2018
Foto: CUBO

23-letni inovator iz Filipinov je prejel glavno nagrado natečaja Mesta prihodnosti za dizajn poceni hiše iz bambusa, ki je lahko zgrajena v 4 urah.

Earl Forlales iz Manile je ‘CUBO’ stavbo zasnoval kot način reševanja stanovanjskega problema na Filipinih. Navdih je črpal iz koče svojih starih staršev, ki je v okolici mesta, v celoti zgrajena iz bambusa.

Inštitut Royal Institute of Chartered Serveyors mu je podelil nagrad 64.000 ameriških dolarjev. Denar bo Forlales porabil za začetek gradnje hiš v prihajajočem letu.

Material za stavbo stane le okoli 57 evrov, hkrati pa pridobitev materiala, torej bambusa, deluje na okolje ravno obratno od večine drugih materialov – celo bolje od dreves, saj bo v času rasti poskrbel za 35 % več kisika kot drevesa. Kot ocenjuje mladi dizajner, bo lahko stanovanja oddajal po 0,22 evra na osebo na dan.

“Najstarejša mesta na svetu ves čas rastejo. Nujno moramo zagotoviti varna, čista in udobna stanovanja, v katerih bodo lahko živele naslednje generacije. Med predlogi je bilo veliko originalnih, zanimivih dizajnov. Earlova ideja je izstopala, ker je preprosta, a premišljena rešitev za svetovni problem slumov,” je povedal eden od sodnikov natečaja.

Poglejte si še video:

Vir: GoodNewsNetwork

(Visited 5 times, 1 visits today)