Pobarvanke za odrasle: 6 razlogov, da v svoje roke vzamete barvice

14. aprila, 2020

Pobarvanke so nekoč veljale kot dejavnost za otroke, danes pa so pobarvanke za odrasle po svetu pravi hit. Tukaj je nekaj razlogov, da se v barvanju preizkusite tudi vi.

Barvanje pomiri tudi najbolj obremenjene misli

Zahvaljujoč osnovnim ponavljajočim se gibom, barvanje spodbuja delovanje možganske skorje, obenem pa sprošča amigdalo, možgansko središče, ki je odgovorno za strah in uravnavanje telesnega odziva na stresne situacije.

Skupina študentov je sodelovala v eni izmed redkih raziskav vpliva barvanja na duševno zdravje. Študentje so morali pisati o nečem zastrašujočem, da bi dosegli občutek tesnobe. Nato so jim bile dodeljene tri različne pobarvanke. Eni so barvali prazno stran, drugi preprost vzorec, tretji pa zapleten krožni vzorec – mandalo. Študija je pokazala, da so se tisti, ki so barvali mandalo, veliko bolj sprostili, od tistih, ki so barvali le prazno stran.

Za še bolje meditativen učinek pri barvanju, se morate v dejavnost zares poglobiti. Izklopite televizijo ali radio. Osredotočite se na občutke. Kakšen je občutek barvice med prsti? Kako diši? Kako bi natančno opisali odtenek?

Pobarvanke za boljši spanec

Z barvanjem se lahko znebite tudi podočnjakov. Kako? Če pred spanjem zamenjate svoj telefon, tablični računalnik ali prenosnik za pobarvanko, se boste izognili modri svetlobi, ki jo oddajajo elektronske naprave. Modra svetloba lahko namreč poslabša spanec in zmanjša izločanje melatonina.

V študijah so raziskovalci ugotovili, da so imeli ljudje, ki so ponoči ali zvečer uporabljali elektronsko napravo, večje težave z spanjem in so imeli manj REM spanja, ki je potreben za počitek in utrditev spomina. Ko so se zbudili, pa so bili tudi bolj utrujeni.

Barvanje vam omogoča, da ohranjate umetnika v sebi

Imate neprijetne spomine na likovni pouk v osnovni šoli? Vam umetnost ni blizu? Barvanje, še posebno zapletenih oblik, v vas obudi umetnika, ki ga doslej v sebi še niste odkrili.

Ena najbolj znanih ilustratork pobarvank za odrasle Johanna Basford pravi, da so ljudje, ki barvajo, lahko ravno tako ustvarjali kot ona. Na svoji spletni strani deli tudi pobarvanke, ki so jih pobarvali njeni oboževalci.

Barvanje vas lahko navdihne

Odrasli imajo redkokdaj možnost za sproščeno igro. Toda prav v takšnih trenutkih je naš um ravno prav angažiran in hkrati sproščen, da se lahko domislimo najboljših idej. Med barvanjem tako lahko rešimo marsikateri problem ali dobimo idejo za naš naslednji projekt.

Študija z državne univerze iz San Francisca je ugotovila, da so delavce, ki so se redno ukvarjali s kreativnimi hobiji v prostem času, sodelavci ocenili kot bolj inovativne, koristne in timsko usmerjene.

Barvanje nudi sladko olajšanje možganom, ki so vsakodnevno postavljeni pred pomembne odločitve

S stresom se srečujemo tudi pri preprostih opravilih. Na primer, ko se odpravimo v trgovino po jogurt. Katero znamko bi izbrali? Kolikšen odstotek maščob? Kateri okus bi izbrali? Vzamemo enega ali kar dva jogurta? Ob vseh odločitvah nas lahko boli glava. Psihologi imenujejo takšno stanje »utrujenost pri odločanju«.

Barvanje vam omogoča oddih od norega sveta in nas postavi le pred dve preprosti odločitvi, ki možganom nudita sladko olajšanje. Katero stran v pobarvanki bomo pobarvali in katero barvo bomo izbrali?

Barvanje doda smisel življenju, spodbuja velikodušnost in povečuje toleranco

Prav tako spodbuja optimizem in navdih za prihodnost, hladne prostore pa naredi celo toplejše. Ne, barvanje ni neka črna magija, lahko pa prikliče tiste najbolj čarobne občutke iz otroštva. Raziskovalci so ugotovili, da ima nostalgija veliko pozitivnih lastnosti, lastnosti omenjenih zgoraj.


Ste vedeli? Tudi čečkanje je koristno za možgane!

Čečkanje je koristno za možgane

(Visited 320 times, 1 visits today)