Plantaža Lavandula v objemu zdravilnih zelišč skriva umetniško hišo Slovenca

31. oktober, 2019
Mirjana Ribič

Največja plantaža v Evropi – Lavandula, v Jugovzhodni Srbiji skriva prekrasno bivanje za umetnike. Med vasjo Tamnjanica in vasjo Crvena reka se nahaja največja plantaža zdravilnih zelišč, borovnic, bolgarskih vrstnic in češenj. Pred dvema letoma smo jo predstavili tudi v reviji Lupa, letos pa smo bili ponovno na obisku in izvedeli veliko novosti.

Plantaža se je razširila na več kod 200 hektarjev puste rdeče zemlje, ki je primerna le za vinograde, in zdravilna zelišča ter sadjarstvo. Domačini pravijo, da je sadje zelo sladko, ker je veliko sonca.

Umetniška hiša Pigmalion

V “zakotnem” delu plantaže, natačneje v vasi Tamnjanica, se nahaja umetniška hipa Pigmalion. Vas Tamnjanica pa se nahaja med koridorjem 10, najnovejšo avtocesto, ki pelje na daljni vzhod in staro avtoceste, ki pelje skozi Sićevačko sotesko od Niša proti Pirotu in naprej do Sofije in Istanbula.To je glavna žila mednarodnih avto cest, nekoč se je imenovala Rimska cesta, ali cesta Via militaris.

Prav tam je raj za umetnike (slikarje in kiparje) ustvaril Slovenec Gorazd Čuk, podjetnik in lastnik dela plantaže ter umetniške Hiše Pigmalion. Hiša se nahaja v nedrih Suve planine, na hribu ob plantaži smilja, kamilic, lavande in vinograda. V spodnjem delu hiše je vinska klet.

Ustvarjalno okolje in gostoljubni domačini

Kiparji in slikarji so navdušeni nad gostoljubnostjo vaščanov in ustvarjalnim okoljem, ki ga je za njih naredil Gorazd Čuk.Vsak umetnik ima svojo sobo s kopalnico, dnevna soba je skupna in ima čudovit razgled na okolico.

Domačini so nam povedali, da Slovenci počasi odkrivajo nov turistični biser, kjer ni hotelov, so pa prijazni domačini, ki vam lahko ponudijo ugodno bivanje in veliko dobre volje ter odlično hrano.

Na fotografija so kiparji Petar Hranuelli iz Hrvaške z otoka Brača, Nikola Smilkov iz Severne Makedonije, Božo Terzić iz Srbije. Z njimi je skupaj ustvarjal tudi slovenski kipar Jure Markota iz Slovenije. Ob obisku ga ni bilo, ker je odpotoval v Slovenijo. Fotografije so z obiska in z otvoritve razstave, ki je bila 10 oktobra 2019.

 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)