Osebnost leta organizacije PETA je Naruto – makaki opica

12. decembra, 2017
Foto: PETA

Organizacija PETA podeljuje letno nagrado Osebnost leta posameznikom, ki so pomembno prispevali k pravicam živali. Letošnje leto je ta osebnost Naruto, črni makaki, znan po svojem ‘opičjem selfiju’. 

Ko je prijel fotoaparat in – brez pomoči lastnika fotoaparata – fotografiral sam sebe in svoje pačenje, je ustvaril galerijo, ki priča o tem, da je Naruto sposoben racionalnega mišljenja, učenja, načrtovanja in čustev. “To so fotografije nekoga, ne nečesa,” poudarja PETA. Njegove fotografije so po njihovih besedah koncept osebnosti na živali razširile mnogo bolje kot karkoli je kdaj naredil kdo od ljudi.

Ko so fotografije zaokrožile po spletu in po svetu, je imel od tega dobiček lastnik fotoaparata, David Slater. Ker pa zakonodaja v ZDA pravi, da je lastnik pravic fotografij tisti, ki ji je ustvaril, je PETA v imenu Naruta vložila tožbo. Šlo je za prvi primer, ko je tožnik zahteval avtorske pravice za žival. Po dveh letih sodniškega boja se je Slater strinjal, da 25 % dobička daruje organizacijam, ki se ukvarjajo z zaščito črnih makaki opic v Indoneziji in njihovega habitata.

Vir: PETA

(Visited 24 times, 1 visits today)