Našli so meteorit s 7 milijard let starim zvezdnim prahom

26. januarja, 2020

Znanstveniki so odkrili najstarejši trden material na Zemlji: 7 milijard let star zvezdni prah, ujet v meteoritu. Ta zvezdni prah je dokaz za “baby boom” novih zvezd, ki so se oblikovale pred 7 milijardami let, v nasprotju z domnevami, da nastajanje zvezd poteka stalno in konstantno. Meteorit je vse prej kot običajen kamen!

Življenjski cikel zvezde

Zvezda se rodi, ko se koščki prahu in plina, ki potujejo skozi vesolje, najdejo drug drugega in se usedejo drug na drugega in se segrejejo. Gorijo na milijone do milijarde let, nato pa umrejo. Ko umrejo, delce, ki so nastali pri njihovih vetrovih, preusmerijo v vesolje in ti koščki zvezdnega prahu sčasoma tvorijo nove zvezde, skupaj z novimi planeti, lunami in meteoriti.

In v meteoritu, ki je pred petdesetimi leti padel v Avstraliji, so znanstveniki zdaj odkrili zvezdni prah, ki je nastal pred 5 do 7 milijardami let – najstarejši trden material, ki so ga kdaj našli na Zemlji.

Pomembna odkritja

»To je ena najbolj vznemirljivih študij, na katerih sem delal,« pravi Philipp Heck, kustos v Field Museumu, izredni profesor na Univerzi v Chicagu in vodilni avtor članka, ki opisuje ugotovitve v Zborniku Nacionalne akademije znanosti. »To so najstarejši trdni materiali, ki smo jih kdaj našli, in pripovedujejo o tem, kako so nastale zvezde v naši galaksiji.«

Material, ki so ga Heck in njegovi sodelavci pregledali, imenujemo predsolarna zrna/minerali, ki so nastali pred rojstvom Sonca. »So trdni vzorci zvezd, pravi zvezdni prah,« pravi Heck in doda, da so se ti koščki zvezdnega prahu ujeli v meteorite, kjer so bili nespremenjeni milijarde let, zaradi česar so postali časovne kapsule časa pred osončjem.

In vsaj en tak meteorit je očitno pristal na Zemlji.

Vas zanima Vesolje?

 

Vir: Science Daily

(Visited 370 times, 1 visits today)