Najsrečnejši državi na svetu vlada najskromnejša kraljica

9. decembra, 2019
Fotografija je simbolična

Kraljica Butana Jetsun Pema, najmlajša kraljia na svetu, svojih državljanov ni očarala le z lepoto, temveč tudi – ali predvsem – s svojo skromnostjo. S svojim možem živi v skromni hiški, na medene tedne nista šla na eksotično potovanje, temveč je prehodila Butan in spoznavala prebivalce.

Nedavno je rodila prvega otroka, sama pa je bila rojena v družini, ki je bila sicer v sorodu s kraljevo družino, a ni imela nobenega naslova. Pema se je šolala v Indiji, kjer je dobila več nagrad na področju retorike. Tekoče govori hindu, angleško in uradni jezik Butana, dzongkha. Študirala je v Velili Britaniji, in sicer mednarodne odnose in psihologijo.

Že zelo mlada je prekršila prvo pravilo – ni se poročila po tradiciji dogovorjenih zakonov, ampak iz ljubezni. poleg tega sta s takrat bodočim možem živela skupaj že pred poroko. Njen mož je postal kralj leta 2006, krono je nasledil od očeta in ji odvzel absolutno moč – da bi utrl pot demokraciji in ustavni monarhiji.

Butan je edina država na svetu, kjer je oblast prepričana o pomenu sreče vseh prebivalcev – pravica do sreče je celo vpisana v ustavo. Pred nekaj leti je v anketi 35 % prebivalcev dejalo, da so zelo srečni, skoraj 48 % da so zmerno srečni, le 8.8% pa jih je nesrečnih. BDP v Butanu nima nobenega pomena – pomembnejša je bruto nacionalna sreča. Prvi so tudi uvedli Ministrstvo za srečo.

Ljudje v Butanu živijo umirjeno, niso obsedeni s sodobno tehnologijo. Ker je po zakonu prepovedano ubijanje živali, je večina vegetarijancev. Kar je tudi izrdno zanimivo in pozitivno je, da je prepovedan uvoz pesticidov, kar pomeni, da ne jedo nobene zastrupljene hrane. In še to – v Butanu ne sekajo gozdov. Enkrat na mesec imajo “peš dan”, ko se vsi povsod odpravijo zgolj peš.

V zadnjih 20 letih se je pričakovana življenjska doba tam močno podaljšala.

Vir: lo la

(Visited 62 times, 1 visits today)