Na Poljskem po maske in razkužila kar na avtomat

9. maja, 2020
Andreja Šalamun

Medtem ko je ponekod nakup obrazne maske, rokavic in razkužil v času pandemije zaradi virusa covid-19 skorajda nemogoč, pa je na primer v nekaterih krajih na Poljskem to otročje lahko, piše evropski portal The Mayor. Tam so namreč postavili prodajne avtomate, kjer lahko ljudje brez težav in hitro pridejo do potrebnih zaščitnih sredstev.

V mestu Siemianowice Śląskie so na primer avtomat postavili na občinskem trgu. Opremili so ga s SIM kartico, ki omogoča nenehen nadzor, so pojasnili v podjetju, ki zagotavlja maske za prodajo v prodajnih avtomatih. To jim omogoča, da lahko, ko določenih izdelkov v avtomatu zmanjkuje, hitro ukrepajo. Aparat ponuja tako maske za enkratno kot tudi tiste za večkratno uporabo, pa tudi antibakterijske gele in sanitarne robčke.

Podoben avtomat so postavili tudi v mestu Psary. Lokalne oblasti so se zavezale, da bodo pokrile stroške elektrike, ki je potrebna za delovanje avtomata, financirale pa bodo tudi njegovo tedensko čiščenje. Podjetje, ki je postavilo avtomat, zagotavlja, da cena prodajnih artiklov pokrije zgolj stroške proizvodnje, tako da so izdelki dostopni čim večjemu krogu ljudi.

Prodajne avtomate so postavili tudi v nekaterih drugih poljskih mestih in so dostopni 24 ur na dan vse dni v letu. Napovedujejo, da bo takih avtomatov še veliko.

(Visited 186 times, 1 visits today)