Na Dunaju trgovine že izpraznjene, pri nas posamezne police …

13. marca, 2020

Kot poročajo naše bralke in bralci, so trgovine na Dunaju zaradi koronavirusa že precej izpraznjene, manjka predvsem osnovnih potrebščin, težko je dobiti toaletni papir. Pri nas v trgovinah največje povpraševanje še vedno po zaščitnih maskah in razkužilih za roke, posamezne police so bile včeraj že “izropane”.

Stvar je resna in vse več ljudi se zdaj zaveda, da čeprav panika ni potrebna, je smiselno narediti zaloge, saj se nam kaj hitro lahko zgodi, da bomo morali ostati doma, v izolaciji, to pa še posebej velja za ogrožene skupine, kot so starostniki in kronični bolniki.

Dostava iz trgovin – zasuta in “sesuta”

Trgovine, ki ponujajo dostavo živil (Mercator in Spar), so včeraj že imele težave s sistemom, Spar online obvešča o poečanem številu naročil – zaradi česar so spremenjeni časi tako za dostavo kot za osebni prevzem. Ko smo testirali dostavo v Ljubljano, je bila zasedenost tolikšna, da se je postopek nakupa zaključil pri izbiri časovnega okna dostave. Ko smo testirali dostavo Mercatorja, je dodajanje izdelka v košarico trajalo prek pol ure – in še kar se ni zgodilo nič.

Nekatere police izpraznjene tudi v naših trgovinah

Po poročanju kupcev, so tudi v naših trgovinah že opazili posamezne police, ki ostajajo prazne – pokupljene so predvsem moke, toaletni papir in meso.

Pričakovati gre problem predvsem z oskrbo sadja in zelenjave, saj je Slovenija že leta na tem področju zelo slabo samooskrbna, večina uvoza pa k nam prihaja iz Italije.

“Ko so hudi časi, bodisi zaradi naravnih nesreč ali človeških neumnosti, lahko dobim samo tisto hrano, do katere pridem peš. Zato moramo še naprej pridelovati hrano in spodbujati, da se izbira lokalno pridelana hrana,” je že par let nazaj opozarjala Irena Ule, prdsednica Zveze kmetic Slovenije. 

 

(Visited 393 times, 1 visits today)