Meteoriti tudi po milijon evrov, pri nas najdbe zaščitene

11. marca, 2020
Igor Fabjan

Pred dnevi je v ozračje nad okolico Novega mesta priletel meteoroid, njegovi ostanki, meteoriti pa so padli na tla na ozemlje Slovenije in Hrvaške. To je povzročilo iskalno mrzlico a doslej so našli le en kos in ga poimenovali po kraju padca – Novo mesto.

Potencialni iskalci morajo vedeti, da je meteorit naravna vrednota in kot tak V Sloveniji zaščiten z zakonodajo. Najditelj mora o najdbi obvestiti organizacijo pristojno za ohranjanje narave, Zavod RS za varstvo narave, Osrednja enota (tel.št.  01 230 9500). Najdbe ni dovoljeno dajati v promet, izvoziti ali iznositi. za kršitve pa so predpisane globe v višini med dva tisoč in deset tisoč evri.

Meteoriti naprodaj

Kosi meteoritov se sicer prodajajo na spletu, tudi v obliki dražb, saj najdbe posamezne države obravnavajo različno in lahko ostanejo last najditelja. Kosi meteoritov dosegajo cene od nekaj evrov za gram, redkejši tudi več tisoč. A pred vsakim nakupom se je potrebno prepričati o njegovi avtentičnosti, ki jo zagotavlja certifikat izdan v ustrezni instituciji, ki opravlja analize vzorcev.

Za meteorite se zanimajo tako znanstveniki kot zbiratelji. Nekateri pa verjamejo, da jim bo meteorit prinesel srečo ali pomagal pri reševanju težav z depresijo.

Najdražji vsebuje kristale

Najdražji meteorit na svetu je Fukang s Kitajske. Njegovo vrednost ocenjujejo na 1,7 milijona evrov. Tako visoko ceno ima zato, ker spada med redke vrste meteoritov – palazite. Zanje je značilna vsebnost železa in niklja, v notranjosti pa so kristali olivina. Star naj bi bil 4,5 milijarde let in morda je starejši od Zemlje. Našli so ga leta 2000, tehta pa 1003 kg.

Po teži ga daleč presega najtežji znani meteorit Hoba, ki tehta kar okoli 60 ton. Našli so ga leta  1920 v Namibiji. Ker je pretežak so ga pustili na mestu najdbe in uredili okolico za oglede. Na Zemljo naj bi padel pred 80.000 leti.

Več kot polovica padcev meteoritov je zabeleženih nad Antarktiko, kjer pa je iskanje zelo zahtevno.

 


Nazaj na kategorijo ZANIMIVO.

(Visited 35 times, 1 visits today)