LOGO_LUPA_web

Meditacija v šolah učinkovitejša od kaznovanja

22. februar, 2019

 

Včasih so bili otroci telesno kaznovani, če so kršili šolska pravila. Potem je bila telesna kazen prepovedana, zato so bili učenci poslani v ravnateljevo pisarno, da bi se tam pogovorili o svojih dejanjih ali so kazensko morali ostati po pouku v šoli. V primeru hujših kršitev so bili izključeni iz šole. Danes pa nekatere šole poizkušajo otroke umiriti z meditacijo.

Preprosta meditacija pomaga mladim pri obvladovanju stresa

Vlada Združenega kraljestva je na začetku februarja potrdila, da bo več kot 350 šol po vsej Angliji vključenih v triletni poskus. Program bo vključeval vaje za pozornost, sprostitvene tehnike, dihalne vaje in učne ure s strokovnjaki za mentalno zdravje.

“Kot družba smo veliko bolj odprti glede duševnega zdravja kot kdajkoli prej, vendar je sodobni svet prinesel nove pritiske za otroke, hkrati pa potencialno poslabšal tudi druge,” je v sporočilu za javnost dejal sekretar za izobraževanje Združenega kraljestva Damian Hinds. “Ti poskusi so ključni za izboljšanje našega razumevanja, kako lahko praktični, preprosti nasveti pomagajo mladim pri obvladovanju pritiskov, s katerimi se soočajo.”

Dobri rezultati v šolah, kjer dnevno meditirajo

Šola Roberta W. Colemana v Baltimoru je že dve leti vključena v program Holistic Life Foundation. Načrt vključuje dnevno meditacijo, pogovore s svetovalci in sobo za trening čuječnosti, kamor gredo učenci, ko želijo, ali jih tja pošljejo učitelji. Organizacija je ugotovila, da je 5 minut pogovora s svetovalcem, ki mu sledi 15-minutni trening čuječnosti, običajno dovolj za večino otrok, da se pomirijo in se počutijo dobro ter se vrnejo v razred.

V programu mladostnike naučijo orodja za vsakdanje izzive

Usposabljanje za mladostnike deluje na več ravneh. Pomaga jim, da zmanjšajo stres, pomeni boljšo osredotočenost pri pouku in učenju. Prav tako jim daje orodja za reševanje težkih položajev zunaj šole, ki vplivajo na njihovo sposobnost spanja in reševanje življenjskih izzivov.

 

Vir: Mother Nature Network

 

(Visited 4 times, 1 visits today)