Lekarniški muzej s staro medicinsko opremo

25. januar, 2018
Foto: Lek

Hladnejši dnevi so kot nalašč za obisk muzeja. Tokrat predstavljamo enega izmed manj znanih – Lekarniški muzej!

Od leta 1986 hranijo v tovarni Lek v Ljubljani edinstveno farmacevtsko – medicinsko zbirko Bohuslava Lavičke. Češki farmacevt je starine zbiral načrtno. Preko trideset let, vse do svoje smrti leta 1942, je bil lastnik lekarne v Tržiču. Med vojno so želeli Nemci Lavičkovo zbirko odpeljati v Nemčijo. Bila je že na vlaku, vendar jo je rešil profesor Žontar, ki je tudi poskrbel, da je bila zbirka po vojni vrnjena potomcem Lavičke, kasneje pa jo je odkupila tovarna Lek.

Zbirka je razdeljena na knjižnico in farmacevtsko medicinski pribor

Knjižna dela so s področja naravoslovnih in medicinskih znanosti, ter humanistike, filozofije in botanike. Nekatera dela so opremljena z bakrorezi znanih slikarjev.
Drugi del zbirke predstavljajo antični medicinski instrumenti iz prvega do tretjega stol. našega štetja. Tu sta dve kirurški sondi, ki so jih uporabljali za čiščenje in izžiganje ran, ter za puščanje krvi. Hranijo tudi bronaste žlice različnih velikosti, razne bakrene in bronaste igle iz obdobja zgodnje antike, bronasto pinceto, ki je prišla prav pri kirurških posegih, pa tudi pri negi telesa.

Unikatni albareli

Zanimiv del muzeja pa je tudi zbirka keramičnega in steklenega lekarniškega posodja, ki je bilo v uporabi do 19.stoletja. V muzeju je nekaj izredno dragocenih posod, albarelov. Posamezne posode so unikati, saj so bile izdelane brez kalupov. Po napisu na posodah se da ugotoviti, katere snovi so se v njej hranile.

V muzeju so še drugi lekarniški pripomočki: ročna in namizna tehtnica iz začetka 19. stol., različne uteži, dva mikroskopa iz Prage iz 18. stol., potovalna ladijska in vojna lekarna, astrološki globus iz Tirolske itd.

23

Igor Fabjan


Muzej je mogoče obiskati vsak prvi četrtek v mesecu od 10. do 18. ure. Brezplačni vodeni ogledi potekajo vsako polno uro. Več na: Lavičkova zbirka.

(Visited 16 times, 1 visits today)