Kurenti med najbolj zanimivimi pustnimi dogodki na svetu

21. februarja, 2020
Igor Fabjan

Ptujski kurenti so z grotesknimi maskami videti zastrašujoči, oblečeni so v ovčje kože, njihova naloga pa je, da odganjajo zimo, so že pred leti zapisali v britanski turistični reviji Wanderlust travel magazine, ki je v svoji spletni izdaji uvrstila ptujsko kurentovanje med najbolj zanimive in skrivnostne pustne dogodke na svetu. 

Kurentovo obredje je živ pojav, ki se spreminja. Na strani Zveze kurentov so zapisali, da je v sodobni tehnološki družbi še posebej pomembno kritičnost pri vnašanju novosti v etnografsko izročilo. Društva kot nosilci izročila se tega zavedajo, zato je bil ključen povod za ustanovitev Zveze društev kurentov prav želja po vračanju k prvobitnosti in skupno oblikovanje živega izročila. Zveza aktivna pri osveščanju organizatorjev različnih prireditev in dogodkov o etnografskem izročilu, s čimer želi zajeziti nekatere moderne in neprimerne oblike prikazovanja kurentovega obredja, ob zavedanju, da je kurentovo obredje živ pojav in da se do neke razumne mere spreminja.

Ostali zanimivi pustni dogodki po svetu

Kurentovanje se je znašlo na seznamu skupaj z mnogo bolj znanim beneškim karnevalom.

Omenjeni pa so še: Belgijski karneval v mestu Binche, kjer ulice preplavi na tisoče identičnih maškar z belimi maskami imenovanih Gilles. Med parado med obiskovalce mečejo pomaranče. Če kdo ujame pomarančo, naj bi mu to prineslo srečo.

V Karibskem delu Amerike je še posebno slikovit karneval v prestolnici Francoske Gvajane Cayenne. Obvezno ga spremljajo morske kulinarične dobrote in živahna glasba.

Bolivijo in Peru zaznamuje Diablada – pustovanje s paradami, na katerih sodelujejo maske demonov in bogov staroselcev. Kostumi so prave umetniške kreacije in lahko stanejo celo premoženje.

V Maliju je posebno odmevna prireditev Fete des Masques. Sicer ni povezana s pustom, strašljive maske pa je mogoče videti aprila in maja. Obrede v pokrajini Dogon izvajajo v spoštovanju do umrlih in upanju na dobro letino.

V Butanu tretji mesec lunarnega leta (letos maja) na tisoče romarjev obišče samostan Paro Dzong. Tam poteka pet dnevni festival v čast utemeljitelja budizma, Padmasambhava. Med obrednimi plesi menihi nosijo maske in atraktivne kostume.

Kurenti so postali tudi del Unescove dediščine.

 

 

 

(Visited 138 times, 1 visits today)