Klic v sili: jutri je dan številke 112

10. februarja, 2020

Ni naključje, da je prav 11. februar izbran za mednarodni dan številke za klic v sili – datum je namreč 11.2. Za nas vse je pomembno, da si jo dobro vtisnemo v spomin, da se je bomo, bolj ali manj pretreseni ob različnih nesrečah, lažje spomnili.

Letos mineva že 29 let, odkar je ministrski svet Evropske zveze odločil, da bo enotna evropska številka za klic v sili 112.  Danes je na telefonsko številko 112 mogoče klicati v vseh državah članicah zveze in v večini drugih evropskih držav, tudi na Hrvaškem, Makedoniji, Kosovu in posameznih območjih Rusije. Slovenija jo je uvedla kot druga država v Evropi, že leta 1997.

Enotna številka za medicinsko pomoč, pomoč gasilcev in vseh drugih reševalnih enot

“Evropska zveza je leta 1998 z direktivo podrobneje določila delovanje in storitve enotne številke za klic v sili 112. Predpisala je, da morajo biti klici stacionarnih in mobilnih telefonov ter iz telefonskih govorilnic brezplačni. Predpisala je tudi, da mora biti na tej številki ljudem dosegljiva nujna medicinska pomoč, pomoč gasilcev, nujna veterinarska pomoč, pomoč gorskih, jamarskih in drugih reševalnih enot in policije, četudi v državi delujejo druge nacionalne številke klica v sili. Predpisala je, da morajo države zagotoviti, da se ob klicu na številko 112 pokaže tudi lokacija kličočega. To je v nujnih primerih zelo pomembno, še posebej, ko oseba, ki potrebuje pomoč, ne more ali ne ve povedati, kje je,” pojasnjuje Boštjan Tavčar, vodja službe za informatiko in komunikacije z URSRZ.

Aplikacije na mobilnih telefonih

Naslednja generacija storitev klica v sili temelji na uporabi aplikacij za pametne telefone. V Evropi je v uporabi že vrsto aplikacij, katerih skupna pomanjkljivost je po besedah Tavčarja, da večinoma delujejo samo v okviru držav, v katerih so bile uvedene. “Evropsko združenje številke za klic v sili EENA je začelo projekt vzpostavitve omrežja PEMEA, ki bo omogočilo delovanje tovrstnih aplikacij na območju celotne EU, hkrati pa bo odprlo tudi druge možnosti, kot je to primer vzpostavitve video klicev za gluhe in naglušne in podobno. V Sloveniji smo se priključili omenjenemu projektu in tudi že uspešno opravili vsa testiranja. Prednostna naloga v tem letu je vključitev v nastajajoče se omrežje PEMEA in izdelava aplikacije za klic na 112 s storitvami naslednje generacije,” še pojasnjuje.

Nov Evropski zakonik o elektronskih komunikacijah zapoveduje uvedbo sistema javnega alarmiranja prek mobilnih telefonov do prve polovice leta 2022.

Ob tem sogovornik še poudarja, da še tako dobe in napredne tehnologije same po sebi ne rešujejo življenj. Rešujejo jih ljudje, zato se moramo ob dnevu številke 112 spomniti operaterjev ki sprejemajo klice v sili, reševalcev, ki nam pridejo na pomoč oziroma rešujejo življenja in vseh tistih, ki skrbijo da celoten sistem uspešno deluje.

(Visited 122 times, 1 visits today)