Kako so prometno obremenjeno ulico v Čilu spremenili v umetniško delo?

10. april, 2018
Foto: blvckimvges, citylab

V prestolnici Čila so začasno zaprto ulico zasedli umetniki in jo spremenili v barvito peš promenado. V 30 dneh je 120 ljudi popolnoma spremenilo ulico Bandera, ki je bila prometno ena najbolj obremenjenih v Santiagu.

 

Lokalna oblast je iskala, kaj bi storili s sekcijo ulice, ko so jo začasno zaprli za ves promet, tudi za pešce, da so zgradili novo linijo mestnega metroja. Umetnik Dasic Fernandez se je povezal z arhitektom Juanom Carlosom Lopezom in sestavila sta predlog za župana: ulico Bandera preoblikovati v zgleden primer urbanizma, ki združuje umetnost in arhitekturo. Projekt so poimenovali Paseo Bandera, od koncepta do izvedbe pa je trajalo le 3 mesece.

Zdaj je ulica cona za pešce

“Glavna ideja je bila, da naredimo promenado za pešce, z zelenjem, barvami in pohištvom,” je povedal Fernandez.

Predlog je padel na plodna tla, saj je bil vizualno inovativen, hkrati pa občine ni stal prav nič. Denar za projekt so namreč pridobili od podjetij, ki so v zameno za finančno podporo dobila logotipe na ulici – ki so vidni deset tisočim ljudem vsak dan. S tem denarjem, kot pravi Fernandez, je vse skpaj stalo pod pol milijona evrov, so zaprli ulico za promet, kupili materiale in opravilio vsa dela.

Bo po Banderi ponovno stekel promet?

 

Konec letošnjega leta čaka Santiago odločitev: pustiti ulico zaprto za promet ali ne. Odločitev ni v rokah lokalne oblasti, temveč v pristojnosti Ministrstva za promet, ki se nagiba k temu, da ulico ponovno odprejo za promet. Župan Santiaga je za čilenski časnik El Mercurio dejal, da če bi bilo po njegovo, bi ulica ostala peš cona in kulturni prostor za vedno.

 

Vir: CityLab

(Visited 5 times, 1 visits today)