Je to mogoče: Beljakovina, ki bo nadomestila vadbo?

26. januarja, 2020

Naj bo to hiter sprehod po parku ali visoko intenziven trening v telovadnici, vadba telesu vedno dobro dene. Kaj pa, če bi lahko izkoristili prednosti dobre vadbe, ne da bi premaknili mišico? Beljakovina, ki bi lahko nadomestila vadbo, se imenuje sestrin. 

Raziskovalci v Michigan Medicine, ki preučujejo naravno prisotno beljakovino v telesu, imenovano sestrin, so ugotovili, da lahko oponaša številne učinke vadbe pri muhah in miših. »Raziskovalci so opazili, da se sestrin kopiči v mišicah po vadbi,« je dejal Myungjin Kim, docent na oddelku za molekularno in integrativno fiziologijo.

Povezava med vadbo in beljakovino

Ekipa z univerze Wayne State v Detroitu je razvila tekalno stezo in tri tedne trenirala muhe in primerjala tekaške in letalske sposobnost običajnih muh s sposobnostjo muh, vzrejenih, da nimajo sposobnosti izdelave sestrina.

Muhe, vadba in sestrin

»Sposobnosti običajnih muh (imajo sposobnost proizvodnje Sestrina) so se v obdobju treninga izboljšale,« pravi profesor Jun Hee Lee. »Muhe brez sestrina se z vadbo niso izboljšale.«

Še več, ko so pretirano izrazili Sestrin v mišicah normalnih muh, kar je v bistvu povečalo njihovo raven sestrina, so ugotovili, da imajo te muhe (brez vadbe) nadpovprečne sposobnosti tudi v primerjavi z muhami, ki so trenirale.

Lee je pomagal tudi raziskovalcem, z Univerze Pompeu Fabra v Španiji, da so dokazali, da lahko Sestrin pomaga tudi pri preprečevanju atrofije v imobilizirani mišici. Vse te in nadaljnje raziskave bodo lahko v prihodnosti ključne pri zdravljenju ljudi, ki ne morejo telovaditi.

 

Vir: Science Daily

(Visited 103 times, 1 visits today)