Japonski Microsoft uvedel 3-dnevni vikend in povečal produktivnost delavcev za 40 %

24. novembra, 2019

Japonci so znani po svoji ekstremni delovni kulturi, vendar pa je preobilica dela škodljiva tako za duševno kot fizično zdravje mnogih zaposlenih. Država je celo našla svoj izraz ‘karoshi’, kar pomeni „smrt zaradi prekomernega dela“.

Zato se je hčerinsko podjetje Microsoft Japan odločilo za eksperiment z uvedbo izziva Work Work Choice Challenge, ki je svojim 2.300 zaposlenim skrajšal delovni teden na samo štiri delovne dni za cel mesec avgust 2019. To pomeni 3-dnevni vikend, vsak konec tedna.

Microsoftova pobuda je bila namenjena spodbujanju bolj zdravega ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem, vendar pa so rezultati pokazali presenetljive izboljšave na številnih področjih poslovanja. Delo z manj urami na teden je pomenilo, da so Microsoftovi zaposleni v času, ko so delali, delali več. Podjetje je zabeležilo kar 39,9-odstotni skok ravni produktivnosti. Zaposleni so si v mesecu dni vzeli tudi 25,4% manj prostih dni, in ker je bila pisarna zaprta še en dan v tednu, je Microsoft prihranil tudi pri stroških – zaposleni so porabili 58,7% manj papirja in 23,1% manj električne energije.

 

Microsoftov Japonski eksperiment s štiridnevnimi delovnimi tedni je povečal produktivnost zaposlenih za skoraj 40%.

 

Poskus je tudi spodbudil omejitev sestankov na 30 minut in povečanje oddaljenih konferenc, da bi zaposleni lahko delali od doma. Do konca izziva je 92,1% Microsoftovih zaposlenih povedalo, da jim je ljubši štiridnevni delovni teden. Podjetje zdaj za zimo načrtuje podobno shemo uravnoteženosti med poklicnim in zasebnim življenjem, ki bo spodbudila bolj prožno delo.

(Visited 90 times, 1 visits today)