LOGO_LUPA_web

Japonci izumili robotske čebele za opraševanje v prihodnosti

22. februar, 2018
Vir: Techly Au

Skupina na Nacionalnem inštitutu napredne industrijske znanosti in tehnologije na Japonskem je izumila čebelam podobne opraševalne robote. 

Napravice so naredili iz konjske dlake, stodolarskih dronov in lepljivega ionskega gela. Zadeva je pravzaprav sila preprosta – droni poletijo v cvetove, ravno tako kot čebele. Cvetni prah se oprime drona zaradi kombinacije konjske dlake in gela. Na naslednjem cvetu dron ta prah strese s sebe … in tako naprej.

Eijio Miyako, kemik in vodja projekta, je gel izumil pomotoma že pred desetimi leti, a do nedavno ga ni uporabljal.

Zakaj robo-čebele?

 

Kaj pa je narobe s pravimi čebelami? Nič – razen tega, da povsod po svetu vse hitreje umirajo. Sprva vzrok za to ni bil jasen, danes je: kriv je človek. Oz., konkretno, pesticidi – tisti, ki vsebujejo neonikotinoide. Drug vzrok so podnebne spremembe – številne vrste čmrljev je npr. prizadelo zvišanje temperatur v okolju, kjer so živeli.

So droni rešitev za prihodnost? Ali moramo poskrbeti za čebele?

Slovenija in skrb za čebele

Slovenija je v svetu znana kot država, ki se zavzema za zaščito čebel – predvsem z že potrjeno pobudo za Svetovni dan čebel, ki ga bomo prvič obeleželi 20. maja letos.

Da je Slovenija že v letu 2011 (tri leta pred EU, ki je uvedla začasno omejitev v letu 2014) uvedla nacionalno prepoved uporabe neonikotinoidov za obdelavo semen kmetijskih rastlin, so nam letos zagotovili na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vlada tudi ocenjuje, da je v zadnjih desetletjih prišlo do pretirane »kemizacije« kmetijske pridelave hrane in krme, pri čemer se zaveda, da kmetijska pridelava brez FFS na kratek rok ni mogoča, medtem ko nepoklicna uporaba FFS ni nujno potrebna za pridelavo hrane za trg.

“V danem trenutku ni mogoče pridelati potrebno količino hrane brez ustreznega varstva rastlin, hkrati pa bi cena takšne hrane bila bistveno večja od trenutnih cen,” so še povedali.

Več o skrbi za čebele v Sloveniji v članku Svetovni dan čebel potrjen, kaj pa zaščita čebel pred pesticidi?

Vir: Techly AU

(Visited 7 times, 1 visits today)