Islandija svetuje: Objemi drevo za lajšanje izolacije

18. aprila, 2020

Islandska gozdarska služba spodbuja državljane, da vsak dan za pet minut objamejo drevo – da jim pomaga v času izolacije. Morda se naprvi pogled to sliši malo čudno, a za tem, da objem drevesa pripomore k boljšemu počutju, stojijo različne raziskave. 

Ena najtežjih stvari socialnega distanciranja je izolacija in dolga fizična ločenost. Dlje kot traja izolacija, bolj pogrešamo objeme, dotike – še posebej tisti, ki so v izolaciji čisto sami. Občuti osameljenosti so vse večji. In Islandija se je na to odzvala s priporočilom za objemanje dreves.

Objemi drevo za 5 minut na dan

Gozdarji z Islandije tako priporočajo, da 5 minut na dan posvetimo objemanju drevesa v enem od nacionalnih parkov. “Ko objameš drevo, ga najprej začutiš v prstih na nogah, nato po nogah navzgor do prsnega koša in nazadnje v glavi,” je pojasnil eden od upravljavcev gozda za RUV televizijo. Kot je opisal, je to čudovit občutek sprostitve – po objemu pa si pripravljen na nov dan in nove izzive.

Japonska tradicija gozdnih kopeli

Na Japonskem je že od 80-ih let prejšnjega stoletja t.i. gozdna kopel del nacionalnega zdravstvenga programa. Gre za to, da se “zliješ” z naravo, da si obdan z naravo, da si v naravi in odpreš vse čute za okolico. Prakso priporočajo zdravniki po vse svetu za spoprijemanje s stresom in izboljšanje zdravja.

Ena od teorij nakazuje, da bi lahkoimeli fitoncidi, kemikalije, ki jih sproščajo drevesa, fiziološki učinek na raven stresa.

Očistili in razširili so poti

Na Islandiji so z namenom promocije zdrave prakse na spletni strani objavili tudi fotografije, kot vodnik za objemanje različnih dreves. Poleg tega so očistili gozdne poti, da so drevesa lažje dostopna za vse prebivalce in da so dovolj široke, da lahko obiskovalci gozdov vzdržujejo zapovedano 2-metrsko pravilo o medsebojni razdalji.

Zakaj ne bi poskusili tudi mi? Dreves je dovolj, izberite si svojega!

(Visited 220 times, 1 visits today)