Idilični grški otok vam plača, če se preselite tja

3. julija, 2019

Grški otok Antikythera meri približno 20 kvadratnih kilomterov – skoraj popolnoma nedotaknjene narave. Smaragdno čisto morje in le ena vasica, Potamos, ki je tudi glavno pristanišče. Zaradi odseljevanja so pripravljeni vsakomur, ki bi se tja priselil, podariti hišo in “plačo”.

Na otoku so odkrili tudi enega najstarejših analognih računalnikov na svetu – Antikythera mehanizem, ki je bil narejen med 150 in 100 leti pred našim štetjem. Kolesje in urni mehanizem so uporabljali za napoved astronomskih pojavov pa tudi za 4-letno odštevanje do naslednjih Olimpijskih iger.

Žal pa otok prebivalci že leta zapuščajo in danes na njem živi le 40 ljudi. Zato so zagnali kampanjo s pomočjo sredstev Ortodoksne cerkve, da bi našli družine, ki bi prišle živet na otok. Selekcija je sicer stroga in prednost daje Grkom, a za tiste, ki bodo izbrani, so pripravili hišo s parcelo za kmetovanje ali posel, ob tem pa še 500 evrov na mesec za prva tri leta bivanja na otoku.

Otok je idealen za potapljanje in za opazovanje ptic, saj je postojanka mnogih selivk. Od Krete je oddaljen 2 uri vožnje z ladjico.

 

Vir: LP

(Visited 23 times, 1 visits today)