House sitting dopust: ne kot hotelski gost, ampak kot varuška hiše!

18. aprila, 2018

Verjetno vas je že kdaj zaskrbelo, ko ste odhajali na zaslužen oddih, kaj se bo medtem dogajalo z vašim stanovanjem ali hišo. Rešitev je House sitting – kjer v zameno za brezplačno bivanje ‘čuvate’ dom in skrbite za zalivanje rož … 

Nekajkrat sem se že znašel v vlogi začasnega oskrbnika, prijateljici z Bleda pa sem pred časom moral odkloniti pomoč. A se je znašla na prav zanimiv način: s popolnimi neznanci se je dogovorila za čuvanje psičke, v zameno za uslugo pa jim je ponudila bivanje v hiši. Pomoč je našla s pomočjo spletne platforme za ‘House and pet sitting’«. Angleški izraz bi lahko prevedli v ‘Hišni oskrbnik in čuvaj živali’.

shutterstock_339205643

V zameno za bivanje skrbimo za hišo in hišne ljubljenčke

Gre za preprosto zadevo: skrb za hišo ali stanovanje in po potrebi še za hišne ljubljenčke nekoga, ki odhaja na potovanje, v zameno za bivanje v nepremičnini brezplačno opravijo zainteresirani posamezniki. A že na začetku se pojavi vprašanje varnosti in zaupanja. K obojemu prispevajo dobro organizirane spletne strani, ki omogočajo podrobno predstavitev zainteresiranih in tudi ocenjevanje uporabnikov.

Skrb za domovanje lahko obsega zelo različne zadolžitve. Včasih je dovolj že samo vsakodnevna prisotnost. Običajno pa sodi zraven še pobiranje pošte, odgovarjanje na telefonske klice, zalivanje rož, skrb za vrt in za različne živali. Samoumevno je vzdrževanje reda in čistoče, po dogovoru pa lahko naše naloge obsegajo tudi kaj več. Morda prenavljanje bivališča ali pa celo skrb za kmetijo, avtokamp ali oddajanje sob. Seveda previdnosti ne škodi – pred dogovorom je dobro preveriti izkušnje drugih uporabnikov in priporočila, se pozanimati o morebitni policijski kartoteki, najpomembnejši del pa so razgovori preko elektronskih medijev in na koncu še osebni stik.

Prvi so bili Avstralci
Enemu prvih, ki mu je uspelo na sodoben način povezati neobičajno ponudbo in povpraševanje, je bil Avstralec Ian White. Leta 2000 je odprl podjetje House Carers. Spletna platforma ponuja varno, zanesljivo in privlačno povezavo lastnikov nepremičnin s potencialnimi začasnimi skrbniki. Do danes se je z Ianovo pomočjo povezalo več tisoč podobno mislečih ljudi. Tako so si mnogi lahko privoščili bivanje v krajih oz. hišah, o katerih so lahko samo sanjali. Hkrati pa so lahko lastniki nepremičnin in živali brez skrbi odšli na počitnice.

 

Rešene počitnice

shutterstock_703885897Prijateljica se je preko enega izmed spletnih ponudnikov odločila za upokojen hrvaški par, ki zadnja leta živi v Sloveniji. Na voljo sta imela dovolj časa in predvsem željo, da enkrat za dlje časa obiščeta Bled. Videti sta bila zanesljiva in imela sta nekaj priporočil. S psičko so se takoj ujeli in tako sta za 14 dni našla novo domovanje. Prijateljica je bila z izkušnjo zelo zadovoljna. Zato se je za podobno izmenjavo dogovorila še večkrat, nazadnje z Avstralko Niomi, ki se je odločila za leto dni dolgo potovanje po Evropi in se takoj navdušila za možnost čuvanja psičke na Bledu. »Kar ne morem verjeti, da sem bila izbrana,« je bila navdušena ob našem srečanju.

S podobno nalogo se je srečala že večkrat. Prvič pred desetletjem, ko je za nekaj tednov prevzela skrb za hišo na francoskem podeželju. Z lastniki pa se je tako spoprijateljila, da je ostala več mesecev in so ji vmes ponudili še plačano zaposlitev. V posebnem spominu ji je ostala tudi skrb za psa v razkošni hiši na obrobju Sydneyja. Veliko posestvo je imelo bazen in svojo plažo, Niomi pa je lahko uporabljala tudi čoln in druge športne rekvizite. Na različnih koncih sveta je najpogosteje skrbela za pse in mačke. Kakšne kače ali druge eksotične živali ji še niso prekrižale poti. Še najbolj neobičajne so bile žuželke paličnjaki, s katerimi pa ni bilo posebnega dela, saj so živeli v terariju. Posebnih težav v tujih hišah še ni imela.

Bi poskusili?

Če vas je zamikalo takšno sodelovanje, se morate registrirati na eni izmed spletnih strani za ‘House sitting’. Ob tem je treba plačati članarino, ki znaša od 15 do 100 evrov letno. Pri nekaterih ponudnikih obstaja tudi možnost brezplačnega članstva, ki pa omogoča le omejen dostop do baze podatkov in ne omogoča navezave stikov. Če se odločite za takšen način spoznavanja sveta, računajte, da se boste morali prilagoditi bivanju v okolju, ki je ustvarjeno po meri nekoga drugega. Zato se o razmerah pozanimajte čim bolj podrobno. Za uspešno iskanje začasnih stanovalcev-oskrbnikov je zaželeno posredovati čim več podatkov. Še posebno pomemben je podroben opis morebitnih nalog in opravkov.

house sitting

Med najbolj znanimi agencijami so ‘Trusted house sitters’, ‘Mind my house’ in ‘Australian house sitters’. V Evropi je zanimiv Nomador, saj je eden redkih, ki omogoča brezplačno kontaktiranje treh ponudnikov letno. Ni veliko, a dovolj, da vidite, ali vam takšen način spoznavanja sveta ustreza. Večina ponudb lastnikov nepremičnin prihaja iz Avstralije, ZDA in Kanade, precej pa tudi iz Evrope, predvsem iz Velike Britanije, Francije in Italije. Ponudnikov iz Slovenije boste našli bolj malo. Morda tudi zaradi skrbi, da bi zaupali svoj dom popolnim neznancem?

Takšen način varovanja nepremičnine je odlična priložnost za preživljanje zanimivih počitnic, ki hkrati nudijo priložnost za spoznavanje domačinov. Privošči si ga lahko vsak, ki ima na voljo dovolj časa, je prilagodljiv in pošten. Priložnost je še posebno pisana na kožo tistim, ki lahko svoje delo opravljajo s pomočjo računalnika. Na pot se lahko odpravite sami ali s prijatelji. Pravzaprav pogosto iščejo par ali kar celo družino. Še posebno, če se nepremičnina nahaja v zelo odročnem kraju. Vsekakor pa imejte v mislih, da nova izkušnja prinaša tudi obveznosti in odgovornost.

 

 

Igor Fabjan

(Visited 28 times, 1 visits today)