Havajski ognjenik Mauna Loa zopet največji vulkan na svetu

11. avgusta, 2019

Vulkan Tamu Massif, ki se dviga iz tal Tihega oceana vzhodno od Japonske in pokriva osupljivih 260.000 kvadratnih kilometrov, ni več največji vulkan na svetu.

Zakaj? Novi znanstveni dokazi navajajo, da to dejansko ni vulkan. Kar pa pomeni, da je Mauna Loa, eden od petih vulkanov, ki tvorijo otok Havaji, znova na vrhu lestvice.

Mislili bi, da bo med avtorji študij prišlo do nesoglasij, a temu ni tako. Obe študiji je namreč delal isti morski geofizik, William Sager. Na Univerzi v Houstonu je skoraj tri desetletja študiral Tamu Massif in njegovi različni zaključki so temeljili na najboljših informacijah, ki jih je imel na voljo takrat. Njegovo prejšnje delo, kjer je uporabil vrtanje, je razkrilo debele tokove lave z ene same točke izvora, medtem ko je pri zadnji študiji uporabil bolj podroben pregled ogromne kamnite mase. Vzorci, ki jih je dobil, močno nakazujejo, da je masiv Tamu v resnici oceanska skorja in ne vulkan. Toda ne le navadna oceanska skorja, temveč neprimerljiv kup, ki dosega neverjetno debelino 32 km – štirikrat več od svetovnega povprečja. To je neverjetna velikost, ki bo nedvomno bo vodila v nadaljnje znanstvene študije.

Mauna Loa, največji vulkan, meri 4169 m v višino, njegova višina nad morskim dnom pa meri neverjetnih 9170 m, kar pomeni, da če bi začeli meriti od dna morja, bi presegel celo Mount Everest. Izbruhi Mauna Loa segajo približno 700.000 let v preteklost, zadnji izbruh pa se je zgodil leta 1984.

(Visited 99 times, 1 visits today)