Po 40 letih se je vrnil v Grčijo, da poišče lastnico taverne …

17. avgusta, 2018

Stephen Wise je zmagovalec natečaja Telegrapha na temo počitniških destinacij.  Prepričal je z zgodbo, kako je poiskal lastnico taverne, da bi izpolnil obljubo, dano 40 let nazaj.

Leta 1978 sta z ženo počitnikovala na grškem otoku Lesbos, kjer sta fotografirala lastnico, ki jima je postregla kavo. Obljubila sta ji, da ji bosta fotografijo poslala. Ker pa je bil njen napisan naslov nečitljiv, je fotografija ostala v zaprašenem predalu do letos, ko sta se odločila, da s vrneta na otok.

Na starem zemljevidu sta poskušala locirati taverno in se odpravila na pot s skuterjem in jo, kljub številnim spremembam, tudi našla! Toda veselje ni trajalo dolgo – taverna je bila zapuščena, zaprta in zavarovana z zarjavelo verigo. “Kaj pa zdaj?”

tavern-2885750_640

 

Našla sta na pol podrto tablo, ki jo je usmerila v vas, do katere je vodila komaj vidna strma pot. Počasi sta se prebijala skozi gozd, po 10 minutah pa prispela do stare vasice s kamnitimi hišami, daleč od obale in morja.

Takoj sta se odpravila do edine taverne v vasi, kjer sta naročila kosilo – hobotnico, grško solato in limonado. Fotografijo sta pokazala lastniku, ta pa je takoj poklical družbo, ki je sedela za sosednjo mizo. Razvil se je buren pogovor v grščini, mlad fant pa jima je nato v angleščini pojasnil, da je taverna s fotografije zaprta že 20 let.

“Gospa je stara 95 let in ne gre ven iz hiše,” je še dodal in pokazal na hišo na vrhu hriba nad vasjo. Skupaj z njim, ki je bil njen pravnuk, so se peš odpravili do hiše. Fant je svoji prababici razkril presenečenje. “Nasmehnila se je kot da bi naju pričakovala. Dala sva ji fotografijo. Strmela je vanjo, brez besed. Ko jo je obsijal žarek sonca, se je nasmehnila, po njenem licu pa je spolzela solza,” je zgodbo zaključil Stephen, ki je s tem izpolnil obljubo.

 

Vir: telegraph.co.uk

 

(Visited 14 times, 1 visits today)