Gostujoča kolumna: Dom za starejše me noče vzeti – 3. del

17. marca, 2020
Mišel Ristov 'Amo', socialni delavec

Ko je dom za starejše nedosegljiv. Nič čudnega, glede na to, koliko mest v domovih nam v Sloveniji primanjkuje. In glede na to, da se nič ne premakne že predolgo… 

Kaos, ki ga je prinesla aktualna epidemija, katere glavni »akter« je COVID-19, se je nekako zajezil, a težji časi še pridejo. Nov teden na področju institucionalnega varstva ni prinesel nič dobrega, kvečjemu nasprotje od spodbudnih novic.

Preberite tudi: 
Dom za starejše me noče vzeti – 1. del
Dom za starejše me noče vzeti – 2. del

Gospe Melite, ki ji sedaj že nekaj tednov urejam domsko nastanitev, več ni moč prepričati, da bo sploh prišla na seznam širših kandidatov za prosto posteljo v domu. Obkrožila sva vse opcije – eno, dvo in večposteljne sobe. Karkoli, samo da ima možnost nekam iti, kajti samostojnega življenja več ne bo zmogla.

Prav tako pa bi ji trenutno pripadala zgolj kakšna ura (delno) koncesionirane pomoči na domu dnevno (ob epidemiji pa je še to blokirano), kar je pa absolutno premalo za starostnika, ki je nepomičen, brez svojcev, potrebuje nego in pomoč pri večini življenjskih aktivnosti.

Nekateri domovi ukinili sprejeme

V času epidemije se morda spomnimo, da je zraven starostnika v institucionalno namestitev vpetih kar nekaj ljudi. Medicinske sestre, socialni delavci, delovni terapevti, drugi stanovalci, prostovoljci, administracija, do nedavnega še pomoč v okviru javnih del, kuharji, dietetiki, čistilke – cela inštitucija. Cel majhen svet, ki je izpostavljen prihajajoči grožnji, pa ga pozabimo omeniti.

Nekateri so sedaj, kljub sprostitvi postelj, začasno ukinili sprejeme – saj je potrebno zavarovati starostnike, ob tem pa še vse tisto osebje, ki požrtvovalno in včasih v podpovprečnih pogojih opravlja svoj poklic.

Starejši domovi za starejše bodo morali krčiti kapacitete

Vedeti je treba tudi, da bodo morali tisti domovi za starejše, ki imajo na voljo še večposteljne sobe, do konca leta 2021 ali skrčiti svoje kapacitete ali predstaviti in izvesti novo rešitev – novejši domovi s tem nimajo težav, saj so bili v osnovi grajeni z dvo ali enoposteljnimi sobami. Direktive, ki prihajajo neposredno iz Evropskega vrha.

Gradnja novih domov – le 15 dodatnih postelj

Gradnja novih domov v obdobju 2020-2021 je sicer lep obet, a bo v mojem regionalnem področju (Štajerska) prinesla ravno toliko postelj, kolikor jih bo upoštevanje bruseljskih direktiv odneslo – v primeru, da se omenjeni DSO-ji z večposteljnimi sobami skrčijo, bi dobili na tem področju z novo zgrajenimi in dozidanimi domovi samo 15 (!) dodatnih postelj.

Ob podatkih, darabi posteljo v domu takoj skoraj 13 tisoč ljudi, me stisne v želodcu, ko si predstavljam obraze, ki bodo šele prišli k meni, da jim pomagam izpolniti vlogo za sprejem.

Osebje pa zaradi plač beži v zdravstvo

Ob tem omenimo še porazne plače negovalnega osebja in medicinskih sester, ki celo »bežijo« v bolnišnice in zdravstvene domove, kjer so že tako slabo plačane, potem vemo, da bo potrebno nekaj silovitih preobratov.

Preobrate, ki smo jih zaupali zakonodajalcu, pa bomo stežka dosegli, ko se domovi s koncesijo prodajajo tujcem v Francijo in Avstrijo in s tem še za nameček del sredstev, ki je namenjen gradnji domov odnesejo v tujino. A zakonodajalci si bodo najbrž svojo dostojno starost zagotovili s finančnimi presežki iz kariere ali pa računajo, da ne bodo nikoli stari.

 

(Visited 170 times, 1 visits today)