Gore v vsej svoji veličini ponovno na filmskem platnu

14. februarja, 2020
Petra Nastran
Projekt Patan (foto 14. FGF)

Slovenci občudujemo gore, pa naj bo to v živo ali na fotografijah. Tokrat ponovno na filmskem platnu. 

Društvo za gorsko kulturo Domžale pripravlja že 14. izvedbo Festivala gorniškega filma, ki bo gostoval v Ljubljani, Domžalah, Celju, Radovljici in Slovenski Bistrici. Njegovo poslanstvo je predstaviti filmski program z bogatim spremljajočim programom.

Med 24. februarjem in 1. marcem boste o njihovih podvigih lahko poslušali 5 predavateljev ter si ogledali 37 filmov o alpinizmu, plezanju, avanturi ter gorski kulturi in naravi.

Rdeča nit letošnjega festivala so celovečerni filmi – kar šest je v tekmovalnem delu daljših od 70 minut. Poudarek bo tudi na filmih z ženskami, protagonistkami v več filmih. Spremljevalni program bo obiskovalcem ponudil vpogled v prvo jugoslovansko alpinistično odpravo, obisk Kino koncerta (nemega filma z živo glasbo) ter predstavitev slovenske šole za nepalske gorske vodnike v Manangu.

Filme bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija: režiserka in novinarka Vida Valenčič, nekdanji predsednik Ameriškega alpinističnega kluba in alpinist Jim Donini ter Rožle Bregar, filmski ustvarjalec in fotograf.

(Visited 31 times, 1 visits today)