Goba velikanka večja od dinozavrov!

24. marca, 2020
Igor Fabjan

Goba velikanka! Največje živo bitje na svetu ni kit, niti mogočno drevo! Še več, celo dinozavri so bili v primerjavi z velikanom iz ameriške zvezne države Oregon pravi pritlikavci!

Vse doslej znane živali in rastline namreč prekašajo nekatere vrste parazitskih gob. Za največjo velja črnomekinasta mraznica (Armillaria ostoyae), ki se razprostira na površini dobrih 9 km2, stara pa naj bi bila kar 2400 let!

Velikanska goba se večinoma skriva pod zemljo

Viden je samo majhen del velikega organizma, razplodni del glive – goba. Njeno vegetativno telo imenovano podgobje ali micelj pa se skriva v tleh – substratu, ki je lahko zemlja ali tudi les. Večji del leta je velikan očem neviden, saj se skriva pod zemljo. Vsako jesen pa iz podgobja v šopih zrastejo številne užitne gobe, ki po videzu spominjajo na naše štorovke.

Zanimivo je, da podgobje raste zelo počasi, kljub velikosti le meter na leto. S svojim razraščanje ogroža drevesa in gre, saj se hrani z lesom. Tako je v tisočletjih uničila že na stotine dreves, predvsem smrek. Zato je rast podgobja na ven vidna po velikem območju propadlih dreves.

Da gre za eno samo glivo, so ugotovili s proučevanjem molekul DNK gob na širšem gozdnem območju.


Preberite tudi: kaj je mikoriza?

Mikoriza – mikroskopske majhne glive v sožitju z rastlinami

 

 

(Visited 158 times, 1 visits today)