Fizika je lahko zabavna!

17. oktobra, 2019
Foto: Jaka Blasutto

Tehniški muzej Slovenije v Bistri pri Vrhniki vabi na Dneve fizike, ki bodo potekali od torka, 22. 10., do petka, 25. 10., od 9. do 13. ure ter v nedeljo, 27. 10. 2017, od 10. do 18. ure.

Študentje Oddelka za fiziko Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru bodo prikazali model Keplerjeve tranzitne metode za odrivanje planetov izven našega Osončja (eksoplanetov). Predstavili bodo še druge bolj napredne metode, ki so nenazadnje vodile do letošnje Nobelove nagrade za fiziko. Sodelovali boste lahko pri zanimivih poskusih s področji atmosferske optike in mehanike tekočin in spoznali, zakaj je Sonce ob vzhajanju in zahajanju rdečkaste barve in kakšne so lastnosti neobičajnih tekočin, ki se imenujejo nenewtonske tekočine.

Sodelavci Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani so pripravili kratke in zanimive poskuse z vodo, ki spodbujajo k razmisleku o fizikalnih konceptih, kot so vzgon, tlak ipd. V Amesovi sobi se boste čudili enostavnim trikom, kako prevarati naše čute za zaznavo velikosti. Študentje bodo predstavili tudi nekaj členov Verižnega eksperimenta. Iz posameznih sestavnih delov pa boste lahko obiskovalci sami sestavili enega od členov verige.

“Dneve fizike organiziramo z namenom, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približali to osnovno naravoslovno vedo. Vsako leto sodelujoče institucije izberejo nove aktualne teme, ki jih predstavijo študentje s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov,” pravijo v TMS in vabijo k obisku.


Več informacij: tms.si

 

(Visited 122 times, 1 visits today)