Evropsko drevo leta je rdeči bor, varuh potopljene vasi

2. aprila, 2020
Fotografija rdečega bora je simbolična

Evropsko drevo leta je projekt, ki po vsej Evropi odkriva drevesa, ki nosijo najmočnejše zgodbe. Tokrat je izbor potekal že deseto leto zapored, zmagovalno drevo leta 2020 pa se nahaja na Češkem.

Najmočnejšo zgodbo nosi rdeči bor, ki varuje potopljeno vas na Češkem – zato so ga poimenovali kar – varuh potopljene vasi.

Gre za več kot 350 let staro drevo, ki se nahaja v Chudobinu na Češkem in skrbno čuva spomine na potopljeno vas in življenje, ki ga ni več. Vas je bila potopljena med gradnjo jezu Vir. Stoji na merkantnem kraju, prav na robu jezu, na neobdelani, kamniti zemlji s pogledom na reko. Skozi leta je drevo postalo dominanten simbol doline. Legenda pravi, da hudič vsak večer sede pod to drevo in igra svojo violino.

Hrvaška Adam in Eva na drugem mestu

Na drugo mesto letošnjega izbora se je uvrstil ginko iz Hrvaškega Daruvarja, ki je staro 242 let in stoji ob gradu. Prebivalci ga kličejo Adam, drevo zraven njega pa Eva.

Na tretje mesto pa se je uvrstil 103 leta star topol iz ruske republike Kalmikija, ki ga je posadil budistični menih, popotniki pa so se pod njim ustavljali in mu predajali svoje želje.

Za izbor je pomembna zgodba in pomen drevesa za ljudi

Evropsko drevo leta je ‘tekmovanje‘, ki ga organizira organizacija EPA (Environmental Partnership Association), njegov cilj pa je osvetliti pomen starih dreves v naravni in kulturni dediščini ter poudariti, da si ta drevesa zaslužijo našo pozornost in zaščito. Za razliko od večine sorodnih tekmovanj, se le to ne osredotoča na lepoto, velikost ali starost, pač pa na zgodbo dreves in njihovo povezanost z ljudmi.

(Visited 43 times, 1 visits today)