Dobre prakse: pomoč v času epidemije koronavirusa

9. aprila, 2020
Foto: UP

V času epidemije koronavirusa so vzniknile številne dobre prakse pomoči, tako medsosedske kot tudi pomoči podjetij. Poiskali smo nekaj takšnih, v navdih.

Pomoč otrokom na daljavo

V trenutnem času je pomembno, da stopimo skupaj in si pomagamo, zato so se študentje Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem združili v skupino prostovoljcev, ki učencem pomagajo na daljavo. Učna pomoč na daljavo zajema pomoč pri poučevanju in učenju, motivacijo otroka, pregled nalog … oz. spletno varuško, kar pomeni branje z otrokom, igro, petje, pogovor …).

“Starši, skrbniki, vzgojno-izobraževalni zavodi se lahko preko elektronskega obrazca obrnjeno nanje in jim posredujejo kontaktne informacije. Po pregledu zbranih podatkov bo fakulteta izmenjala kontakte. Pomoč se bo izvajalo, dokler bodo veljali trenutni ukrepi Vlade Republike Slovenije,” sporočajo.

Elektronski obrazec je objavljen na spletni strani fakultete.

Posebni brezplačni delovni zvezki v času koronavirusa

Založbi Rokus Klett in Modrijan izobraževanje sta pripravili posebne brezplačne nove različice delovnih zvezkov v formatu PDF, ki jih lahko učenci v času epidemije koronavirusa natisnejo na domačih tiskalnikih. Brezplačne, na novo pripravljene datoteke s poglavji za zadnje mesece šolskega leta so učencem od 6. do 9. razreda na voljo na novi preprosti spletni strani. Tako založbi ponujata enake možnosti za pridobivanje znanja tudi učencem, ki tiskanih delovnih zvezkov zaradi različnih razlogov nimajo in je zato njihov pouk na daljavo dodatno otežen.

Dobrodelni projekt ob izobraževanju na daljavo

Učencem in učenkam je Pošta Slovenije pakete z 271 modemi ter 282 tabličnimi računalniki učenkam in učencem iz socialno šibkejših okolij v pomoč pri izobraževanju na daljavo dostavila v sredo, 8. aprila. V dobrodelnem projektu, v katerem so sodelovali Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavod RS za šolstvo ter donatorji A1, Telekom Slovenije in Bitstamp d.o.o. bo tako učenkam in učencem zagotovljen mobilni dostop do interneta in računalniška oprema.

Prav tako je bilo pred dnevi razposlanih 100 računalnikov na šole za potrebe učenk in učencev na podlagi podatkov Zavoda RS za šolstvo, za katere so donirale organizacije, povezane v Gospodarski krog (Združenje Manager, Gospodarska zbornica Slovenije, SBC – Klub slovenskih podjetnikov, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in AmCham Slovenija) s pomočjo njihovih članov: Pivovarna Laško Union, SAS, NP Consulting, Odvetniška pisarna Schoenherr, Kompas Xnet, Helios, E – misija d.o.o., T2, Outfit7 in Adacta Fintech.

Dobrodelni projekt še poteka in zato Zavod RS za šolstvo zaproša vse donatorje, ki želijo pomagati s finančno podporo ali z donacijo IKT opreme (računalniki, tablični računalniki, modemi, ipd.), da se obrnejo na njih preko elektronskega naslova info@zrss.si.

Krka podarila za 220.000 evrov razkužila

Tudi v farmacevtski družbi Krka si prizadevajo za omilitev pandemije bolezni, ki jo povzroča koronavirus. “Zavodu RS za blagovne rezerve in Upravi RS za zaščito in reševanje smo donirali 15 ton vsestranskega visoko aktivnega razkužila Ecocid S v vrednosti 220.000 evrov,” so sporočili javnosti pred nekaj dnevi.

Termoelektrarna Brestanica podarila šest prenosnikov

Direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj je 1. aprila ravnateljici Osnovne šole Adama Bohoriča Brestanica Martini Ivačič predal šest rabljenih prenosnih računalnikov za učence, ki jih nimajo, da bi lahko sodelovali pri pouku na daljavo. Ravnateljica se je zahvalila za donacijo in povedala, da so s temi računalniki zadostili skoraj vsem potrebam učencev, nekaj pa jih še vedno potrebujejo.

 

 

 

(Visited 179 times, 1 visits today)