Danes se spominjamo naravoslovca Charlesa Darwina

12. februarja, 2020
Kip Darwina v Londonu

Charles Robert Darwin, angleški naravoslovec, katerega znanstvena teorija evolucije z naravno selekcijo je postala temelj modernih evolucijskih študij. Na današnji dan se po vsem svetu spominjamo njegovega življenja in doprinosa znanosti.

Poslanstvo mednarodnega dne Darwina je navdihniti ljudi po vsem svetu, da razmišljajo in delujejo po načelih intelektualnega poguma, večne radovednosti, znanstvenega razmišljanja in lakote po resnici, kot je vse to utelešal Charles Darwin.

Ste vedeli …?

  • Charles Darwin se je rodil na isti dan kot Abraham Lincoln

Oba sta rojena 12. februarja 1809, vendar v precej drugačnih okoliščinah. Med tem, ko se je 16. predsednik Amerike rodil v brunarici v divjini Kentucky, se je Darwin rodil v veliki gruzijski hiši v mestu Shrewsbury v Angliji.

  • Darwin je več kot 20 let čakal na objavo svoje revolucionarne teorije o evoluciji

Darwinova petletna pot po svetu se je končala leta 1836, le ta mu je zagotovila neprecenljive raziskave, ki so prispevale k razvoju njegove teorije evolucije in naravne selekcije. Vendar pa je zaradi javnega in cerkvenega (ne)sprejemanja njegove globoko radikalne ideje, svojo teorijo o evoluciji predstavil šele leta 1858, leto kasneje je potem zares tudi izšla.

  • Trpel je za kroničnimi boleznimi

Po vrnitvi s potovanja po svetu je Darwin začel trpeti zaradi izčrpanosti, ekcemov in kroničnih napadov slabosti, glavobolov in motnje srčnega ritma, ki so ga spremljali vse do smrti.

  • Ni skoval besedne zveze “preživetje najmočnejših”

Čeprav je povezana z Darwinovo teorijo naravne selekcije, je besedno zvezo “preživetje najmočnejših” dejansko uporabil angleški filozof Herbert Spencer v svojih “Načelih biologije” iz leta 1864, da bi povezal svoje ekonomske in sociološke teorije z Darwinovim biološkim konceptom. Darwin je prvi stavek sprejel v svoji peti izdaji “Poreklo vrst”, objavljeno leta 1869, in zapisal naravno selekcijo, da je “izraz, ki ga gospod Herbert Spencer pogosto uporablja za preživetje najmočnejših, natančnejši in včasih enako priročen.”

  • Darwin je pokopan v Westminstrski opatiji

Potem ko je Charles Darwin umrl 19. aprila 1882, se je njegova družina začela pripravljati na pokop v vasi, kjer je preživel zadnjih 40 let svojega življenja. Vendar so Darwinovi prijatelji in sodelavci skupaj s časopisi ter javnostjo začeli pobudo, da bi ga častno pokopali v londonski opatiji Westminster in dekan iz Westminstra je dal soglasje. Teden dni po njegovi smrti je bil Darwin pokopan v najbolj cenjeni angleški cerkvi blizu kolegov Johna Herschela in Isaaca Newtona.

Vir: History, Darwin Day

(Visited 42 times, 1 visits today)