Bomo v prihodnosti za zaščito pred soncem uporabljali alge?

28. aprila, 2018
Foto: GagDaily

Morske alge se že uorabljajo v prehrani, pa tudi v kozmetiki – kot nega telesa ali kot dodatek kopelim za ‘morski učinek’. Nedavno so znanstveniki odkrili še eno rabo alg – okolju prijazna zaščita pred soncem.

Sestavina v morski travi naj bi namreč ščitila našo kožo pred škodljivimi vplivi prekomernega izpostavljanja soncu. Še bolje: je popolnoma naravna, za razliko od sintetičnih UV filtrov, ki so v kremah za sončenje in škodujejo ranljivemu življenju v morju pa tudi onesnažujejo vodo.

Palitin, naravni faktor iz alg, je prisoten v organizmih, ki rastejo v plitvih vodah in na sončnih legah. Raziskovalci so ga testirali na celicah človeške kože v laboratoriju in odkrili, da že v zelo nizkih koncentracijah ščiti kožo – tako da absorbira sončne žarke. Hkrati je močan antioksidant, s čimer daje koži še dodatno zaščito.

Potrebne bodo nadaljne raziskave, kako se obnese v resničnih okoliščinah, izven laboratorija. Zaenkrat je obetavno: gre za naravno zaščito, ki nima nobenega škodljivega vpliva na okolje.

 

Vir: LonelyPlanet

 

(Visited 18 times, 1 visits today)