Bodo tamponi in vložki na Škotskem brezplačni?

9. marca, 2020
Tamponi in vložki so zgolj ženski strošek

Tamponi in vložki so vsakomesečni strošek žensk v rodni dobi in so del t.i. “roza davka” – finančnih izdatkov, ki jih imajo samo ženske. Škotska je kot prva država uvedla novost: izdelki za menstruacijo bodo dosegljivi vsem ženskam brezplačno. 

Predlog zakona je bil podan že leta 2017, zdaj pa je potrjen. Ocenjujejo, kot je poročal britanski Independent,  da bo državo to stalo okoli 9.7 milijona funtov na leto.

Leta 2018 so izvedli anketo, v kateri se je pokazalo, da v Angliji, na škotskem in v Walesu prek 25 % žensk izostane z dela v dnevih, ko imajo menstruacijo, saj si ne morejo privoščiti nakupa izdelkov, kot so tamponi in vložki. V Angliji in Walesu so zdaj brezplačno na voljo v vseh šolah, da dekleta ne izostanejo od pouka.

Mnoge brezdomke so tampone in vložke kradle v trgovinah.  Že leta 2018 so tako na Škotkem kot pilotni projekt uvedli brezplačne izdelke za ženske, ki živijo v revščini. Razdelili so jih prek 1000 ženskam. Zdaj bodo brezplačno na voljo na javnih mestih, kot so knjižnice in številne druge ustanove.

Roza davek označuje pojav, ko dobrine namenjene ženskam brez pravega razloga stanejo več kot dobrine namenjene moškim. Označuje tudi davke na nujno potrebne higineske pripomočke za ženske, kot so vložki, tamponi, menstrualne skodelice.

Okoljski pomislek

Pri nas so se ženske na novico večinoma odzvale zelo pozitivno, saj gre za izdelke tudi Slovenkam kar nekaj denarja na leto. So pa nekatere na družabnih omrežjih izrazile pomisleke, vezane na okolje, češ da bi lahko zaradi tega, ker so zastonj, porabile še precej več tamponov in vložkov, ki pa so že tako velik okoljski problem. Med predlogi za bolj ekološko – okolju in ženskam prijazno rešitev so predlagale brezplačne menstrualne skodelice.

 

Vir: Independent, FB

(Visited 34 times, 1 visits today)