Barvni test: Kako dobro vidite barve?

9. junij, 2019

Kako dobro razločujete barve med seboj? Ena stvar je razlikovati modro in rdečo, popolnoma druga pa je razlikovati med posameznimi odtenki iste barve. To je običajno precej bolj zahtevno.

Da bi videli, kako težko je razlikovati barvne odtenke med seboj, je podjetje Lenstore iz Združenega kraljestva ustvarilo kratko spletno igro, s katero lahko preizkusite svoje sposobnosti pri razlikovanju barv.

Čeprav se to morda sprva sliši precej preprosto, pa podjetje Lenstore razkriva, da je preizkus vseeno malo težji. Manj kot 1 % ljudi od 2000 anketirancev je pravilno odgovorilo na vseh 10 vprašanj. Najpogostejši rezultat je bil 6 pravilnih odgovorov od desetih, kar pomeni 60 % pravilnih odgovorov. V podjetju prav tako razkrivajo, da sta z odgovorom povezana tudi starost in spol. Ženske so običajno boljše od moških, saj dosežejo povprečno 57,7 %, moški pa 53,8 % pravilnih odgovorov. Sposobnosti zaznavanja barv s starostjo upada, najbolje jih zaznavamo v zgodnjih tridesetih letih. Tisti v razponu od 31 do 35 let so dosegli približno 60 % pravilnih odgovorov, med tem ko so anketiranci, starejši od 76 let dosegli 30 do 40 %.

Poskusite se v barvnem testu tudi vi. Kako dobro lahko razločite odtenke?

 

 

 

(Visited 12 times, 1 visits today)