8 najlepših tehnik okraševanja velikonočnih pirhov po svetu

20. aprila, 2019

Pozabite na običajno obarvana velikonočna jajca z jedilnimi barvami. Tokrat vam predstavljamo 8 čudovitih tehnik okraševanja iz 8 držav sveta, med njimi je tudi mojstrovina iz Slovenije.

1. Japonska washi velikonočna jajca

V Okinawi na Japonskem krasijo jajca s tradicionalnim japonskim papirjem Washi. Papir narežejo na trakove in jih lepijo na jajca, nato jih še polakirajo.

2. Grška rdeče obarvana jajca

Ena najstarejših velikonočnih tradicij na svetu so grška rdeče obarvana jajca. Tehnika barvanja je že stoletja enaka. Temno rdečo barvo dosežejo z naravnim barvilom, narejenim iz čebule in kisa.

 

3. Madžarski vzorci

Madžari uporabljajo različne tehnike za dekoriranje jajc, najbolj priljubljena je barvanje z voskom.

4. Mehiški Cascaronesi

Cascarones so votla jajca, napolnjena s konfeti. Mehičani z njimi obmetavajo prijatelje ali pa jih razbijajo na glavi, tako za Veliko noč kot v času karnevala.

5. Ukrajinske Pysankye

Podobno kot na Madžarskem tudi na Poljskem uporabljajo kompleksne tehnike voskanja v kombinaciji z različnimi barvami, da ustvarijo zapletene vzorce ljudske umetnosti in ustvarijo pisanke.

 

6. Na Poljskem praskajo lupino

Tehnika praskanja je na Poljskem zelo priljubljena, s pomočjo igle popraskajo čudovite motive v lupino.

7. Češka jajca ovita v žičko

Na Češkem jajca ovijejo v bakreno žico spleteno v mrežo in jih še dodatno poslikajo s cvetličnimi motivi.

8. Čipkaste umetnine iz Slovenije

Franc Grom je slovenski umetnik, ki s pomočjo svedrov jajčno lupino spremeni v čipko. To niso tradicionalni slovenski pirhi, so pa unikatni in znani že po vsem svetu.

Vir: PicsArt

(Visited 27 times, 2 visits today)