7 stvari, ki jih delajo starši srečnih otrok

6. maja, 2020

Želja vsakega starša je, da otroka vzgoji na način, da bo srečen in uspešen v življenju. Vzgojni prijemi so odvisni od posameznega otroka in starša. Toda znanstveniki pravijo, da obstaja 7 nasvetov, ki jih delajo starši srečnih otrok.

1. Dajte jim delo

Če bo otrok imel določeno nalogo, delo, se bo na ta način naučil odgovornosti, stvari pa se otroku ne bodo zdele samoumevne.

2. Omejite čas pred ekrani

Dolgotrajna izpostavljenost televiziji, tablici ali telefonu ima številne negativne učinke na otrokove možgane, zmanjšuje sposobnost ohranjanja pozornosti in negativno vpliva na verbalne in socialne veščine.

3. Berite jim

Dokazano je, da branje pozitivno vpliva na otroka na več ravneh. Poleg tega, da ga glas staršev pomiri, branje vpliva na otrokovo kasnejše vrednotenje knjige, zgodb, izboljšuje verbalne veščine in bojda pomaga tudi pri tem, na kakšen način se otrok sooča in rešuje probleme.

4. Ne nagrajujte jih prehitro

Sodobni otroci so nagrajeni za vsako najmanjšo stvar. Celo povsem banalno, kot je denimo, če se otrok sam obleče, si že zasluži nagrado. V takšni vzgoji bo otrok za minimalno stvar pričakoval nagrado. Ker življenje ne teče tako, je za otrokovo dobro priporočljivo nagrade deliti premišljeno in na daljše časovno obdobje. Tako se bo otrok naučil tudi potrpežljivosti, ki je v življenju še kako pomembna.

5. Pustite jim pasti

Če nikoli ne bo padel, se nikoli ne bo znal pobrati. In v življenju vsakdo pade, zato je pomembno, da otroku pustimo, da se že od otroštva naprej zna ‘pobirati’, torej mu moramo pustiti tudi ‘padati’. To bo otroka naučilo, da stvari niso vedno samo lepe, da ne pridejo same od sebe ter tudi to, da pač vedno ne moremo zmagovati.

6. Opogumite jih za potovanja

Potovanje razširja obzorja, prek njih spoznamo nove kulture in drugačne načine življenja. Če otroke od začetka navdušimo za takšna in drugačna potepanja, bodo bolj radovedni, na ta način se bodo učili, raziskovali, rasli, bolj bodo tolerantni in spoštljivi.

7. Spodbujajte njihove strasti

Spodbujajte tisto, kar vašega otroka veseli, podpirajte njegove talente. Le kaj je lepšega kot v življenju početi tisto, kar imaš najraje?


Preberite tudi: 10 veščin za otroke, ki jim bodo prišle prav za celo življenje

(Visited 288 times, 1 visits today)