5 najstnikov, ki so spremenili svet

15. maja, 2019

Najstnike zanimajo le igrice in kam bodo šli v petek zvečer? Ni čisto tako. Sedanja generacija mladih aktivistov dokazuje, da so mnogi najstniki močno zaskrbljeni glede socialnih, političnih in okoljskih razmer – in pripravljeni so tudi nekaj storiti, da se bodo izboljšale.

Greta Thunberg

Glavna med njimi je 16-letna švedska okoljska aktivistka Greta Thunberg, ki je prisilila politike, da prisluhnejo znanstvenikom glede podnebnih sprememb.

Lani jo je spoznal cel svet, ko je na dan prišla z idejo, da bo ‘špricala’ šolo – štrajkala za podnebje. Prvi protest je izvedla avgusta na stopnicah pred švedskim parlamentom. Od takrat so se njenim petkovim štrajkom pridružili milijoni dijakov in študentov. Nedavno se je pridružila protestom v Londonu, kjer je imela tudi govor.

Malala Yousafzai

Ko je bila stara 11 let, je Malala Yousafzai pisala in objavljala anonimen dnevnik o svojem življenju v Pakistanu pod vodstvom Talibanov, kar je hitro pritegnilo svetovno pozornost. Kmalu je začela z javnimi govori o tem, da dekleta potrebujejo dostop do izobrazbe. 3 leta za tem se ji je življenje za vedno spremenilo, ko je bila zaradi svojega aktivizma na šolskem avtobusu ustreljena v glavo. Poskus uboja pa je ni ustavil, 2014 je postala najmlajša prejemnica Nobelove nagrade za mir. “Nagrada ni le zame, je za vse pozabljene otroke, ki si želij izobrazbe,” je takrat dejala.

Emma González

Februarja lani je na Floridi v t.i. strelskem pohodu na srednji šoli umrlo 17 ljudi. A namesto da bi se počutili poražene, so mnogi najstniki, ki so tragedijo preživeli, začeli z nacionalno kampanjo proti oboroženem nasilju. Emma Gonzalez, ki je takrat ravno dopolnila 18 let, je postala ena od vodij tega gibanja, skupine Never Again MSD.

Lani marca je imela močan govor v Washingtonu, ko je prebrala imena umrlih sošolcev, nato pa tiho stala 4 minute – kolikor je trajal napad.

Jack Andraka

Srednješolec Jack Andraka iz ZDA je pri 15 letih iznašel nov, poceni način za odkrivanje raka na trebušni slinavki. Na idejo je prišel z branjem brezplačnih znanstvenih člankov na spletu. Test je še v fazi raziskav, sestoji pa iz filter papirja, premazanega s posebno raztopino, ki vsebuje posebna antitelesa, zahteva pa eno šestino kapljice krvi.

Amika George

Po tem ko je brala, da je dobrodelna organizacija, ki sicer zagotavlja izdelke za higieno ob menstruaciji za dekleta v Afriki, preusmerila nekaj te pomoči kar v britanski Leeds, se je odločila, da bo naredila nekaj, da se konča “menstrualna revščina” v Veliki Britaniji.

Pri 17-ih letih je tako ustanovila #FreePeriods, organizirala protest, na katerem je sodelovalo 2000 ljudi, oblečenih v rdečo barvo in dosegla, da je britanska vlada letos marca oznanila, da bo financirala brezplačne higienske izdelke v vseh šolah in fakultetah v Angliji.

 Vir: BBC

(Visited 29 times, 1 visits today)