10 stvari, ki se jih morajo naučiti otroci za srečno življenje

24. aprila, 2020

Otroci znanje srkajo tako intenzivno, kot rastejo gobe po dežju. Zato je ta čas dobro izkoristiti za to, da se otroci naučijo veščin, ki jim bodo v odraslem življenju še kako prav prišle.

1. Učenje tujega jezika

Raziskava je pokazala, da se otroci, ki se učijo drugega jezika, hitreje prilagajajo na spremembe, imajo boljši spomin, in na splošno boljše razumevanje jezika. Poleg tistega seveda, da se bodo z znanjem tujih jezikov brez težav znašli v tujih deželah.

2. Plavanje
Plavanje, če pustimo ob strani varnostni vidik, pozitivno vpliva na razvoj pljuč in na občutek za koordinacijo. Raziskave pa so pokazale tudi, da plavanje vpliva na vitalnost možganov.

3. Igranje na inštrument
Ko igramo na inštrument, se aktivirajo različni možganski sistemi, ki vplivajo na vitalnost možganov in igranje dokazano upočasnjuje staranje možganov. Otrok, ki igra na inštrument, ima kasneje v življenju boljšo sposobnost kreativnega komuniciranja in izražanja.

4. Plesanje
Ples je oblika komunikacije in izražanja čustev, ki ima zelo blagodejen vpliv tako na otroke, kot na odrasle. S pomočjo glasbe spodbuja kreativnost, družbene veščine, motoriko in gradi samozavest.

5. Recikliranje
Za življenje v sodobnem svetu je ključno, da se otroci naučijo reciklirati. Tako bo otrok vedel, da ne potrebuje veliko dragih novih stvari, temveč da se tudi iz recikliranih virov lahko realizira marsikatera ideja.

6. Čiščenje
Na Japonskem je čiščenje učilnice, ki ga opravljajo učenci, del kurikuluma. Ne zgolj z vidika higiene, temveč da se otroci naučijo reda in odgovornosti, ki v življenju prideta še kako prav.

7. Občutek za orientacijo
Učenje orientacije ne le, da dobro vpliva na možgane, temveč bo otroku pomagalo, da se bo dobro znašel kjerkoli.

8. Kuhanje
Če je otrok aktivno vključen v kuhinjo in tamkajšnje dogajanje, bo znal spoštovati hrano kot tako in tudi doma kuhane jedi. S kuhanjem se bo otrok tudi naučil, kako slediti navodilom.

9. Kako upravljati z denarjem
Čim prej se bo otrok pričel učiti finančne odgovornosti, tem bolje bo. Pomembno je, da se otroka nauči, da denar ni nagrada, temveč orodje in da ni dovolj, da denar znamo zaslužiti, pomembno je tudi, da ga znamo zapraviti z glavo.

10. Soočanje z različnimi čustvi
Da se otroka že od zgodnjega otroštva uči, kako se sooča tudi z negativnimi čustvi, je izjemnega pomena. Čustvena inteligenca bo pomagala otroku, da bo skozi vse življenje znal sprejemati prave odločitve in reagirati primerno v kompleksnih situacijah.


Preberite tudi: Kaj z otroki početi na deževen dan?

(Visited 147 times, 1 visits today)