Zelenjava z vrta in divje rastline za na krožnik

26. marca, 2020
Igor Fabjan

Narava se počasi prebuja in zelenjava že poganja. Skoraj z vsakim dnem je mogoče v divjini pa tudi na bolj ali manj praznem domačem vrtu najti kaj užitnega.

Tudi če nimate tople grede, je v kakem kotu prezimilo zelje, por, kodrolistnati ohrovt, kakšen radič in seveda brstični ohrovt, ki zdaj pravzaprav šele začenja oblikovati kroglaste brste. Tudi korenje in peteršilj, ki so ostali v zemlji čez zimo, sedaj pridejo še kako prav.

In ne pozabite na topinambur, če se vam kje razrašča! Njegovih visokih stebel že davno ni več, ali pa so ostali le posušeni štrclji. Slednji pa pridejo prav, saj tako vemo kje je treba kopati, da pridemo do užitnih gomoljev. Ti v zemlji prezimijo brez škode, so pa uporabni le še nekaj tednov. Ko začenjajo rastline odganjati, poganjki namreč sprva črpajo hranilne snovi iz gomoljev in ti počasi propadejo. Se pa preko poletja tvorijo novi gomolji, katere sproti odkopavamo po potrebi.

Tudi kaj divjega za na krožnik

Na Primorskem že odganjajo prvi divji šparglji, drugod pa lahko naberemo njihove »sorodnike«, hmeljeve poganjke. Podobno so uporabni, a manj okusni poganjki japonskega dresnika. Slednji je sicer zelo invazivna rastlina, zato je nikar ne nosite na domači vrt, če veste za njeno rastišče!

Na travnikih je seveda vedno več regrata, odganjajo že tudi kislica, koprive, ozkolistni trpotec, trobentice, marjetice, vsak čas pa se bodo pričeli odpirati tudi bukovi listi.

Vse omenjeno je užitno in uporabno v solatah pa tudi za pripravo kakšne juhe ali omake.

In začela se je tudi gobarska sezona! Poznavalci nabirajo predvsem marčne polževke, s katerimi se gostijo tudi nekatere živali.

 

 

(Visited 336 times, 1 visits today)