Za lepo vrtno trato

19. avgust, 2018

 

Imeti brezhibno zeleno travo na vrtu brez plevela in kupčkov zemlje, ki so jo izkopali voluharji, je prava umetnost.

Velike travnate površine, kot so golf igrišča, so kemično obdelane in onesnažujejo podzemne vode. Če pa želimo imeti lepo zeleno in ekološko travo okoli svoje hiše, se moramo zelo potruditi: od priprave zemlje do setve in tudi vzdrževanja zelenice.

meadow-196567_640

Priprava zemljišča

Zemljišče za trato moramo zelo dobro očistiti od plevela, kamenja in neravnin ter ga zravnati in celo teptati, tam, kjer ni ravno. Strokovnjaki lahko analizirajo tudi sestavo tal, in če je slaba, moramo dodati kompost ali pesek, da bodo tla odcedna, s čimer bomo preprečili nastanek lužic na travniku.

dew-1867519_640

Gnojenje pred setvijo

Zelo pomembno je tudi gnojenje pred setvijo, in sicer z naravnimi gnojili, kot je kompost. Pri uporabi naravnih gnojil, ki jih dobimo v trgovinah, dosledno upoštevajte navodila. Če pa uporabljate domači kompost, ga morate zelo dobro poteptati in poravnati.

grass-3336700_640

Setev trave

Za lep travnati kotiček ali vrt izberemo dobro travnato mešanico, ki je primerna za vrtove, parke in športne površine. Kakovost je zelo pomembna, vzdrževanje trave pa je tudi zelo zahtevno. Semena lahko prekrijemo z dobro presejanim kompostom in s tem ustvarimo idealne pogoje za klitje.

lawn-mower-938555_640

Vzdrževanje

Kompost lahko seme delno varuje tudi pred ptiči, vendar to ni zanesljivo varovanje. Posejano travo običajno pokrijemo s tenko kopreno in jo odkrijemo šele, ko ozeleni. Trava pod kopreno vzklije prej kot v dveh tednih, če je suša, moramo redno zalivati čez kopreno.

Ko travo odkrijemo, začnemo zalivati bolj poredko, da se prilagodi naravnim pogojem dežja in suše. Travo prvič kosimo, ko zrase okoli pet centimetrov višine. Tako bomo lažje vzdrževali ekološko travo.

Mirjana Ribič

(Visited 8 times, 1 visits today)