Vrt v maju: od setve in presajanja do cvetja in pridelkov

13. maja, 2017

Maja je dela na vrtu največ. Ampak tistega, lepega, od setve do presajanja, oblikovanja, tudi cvetlice že cvetijo vse naokrog. Maj na vrtu je res čaroben mesec.

radishes-2290755_640

Pridelki že v maju

Če ste bili pridni – tako kot jaz, potem se že vsi veselimo solate, redkvic, mlade čebule, kolerabice, zelja, graha, špinače, blitve, rukole, mladega korenja, zgodnjega krompirja… Veliko kajne?  Upam, da bomo tudi prve kumare pobirali kaj kmalu, saj sem jih zasadila v posebna korita že v aprilu, in ker so lepo na toplem, si obetamo zgodnejši pridelek.

Kaj sejemo maja?

V začetku maja sejemo na prosto buče, bučke, kumare, kumarice, fižol, koruzo, če pa ste si že v aprilu naredili sadike, potem še kakšen teden počakamo s presajanjem na prosto. Seme v zemlji je vseeno zaščiteno pred pozebo, sadike pa žal ne. Čas pa je tudi za setev brstičnega ohrovta, zelja za kisanje, blitve,… V maju sejemo tudi semena čebule, za pridelovanje svojega čebulčka za naslednje leto.

NAMIG: Na vrtu zapolnimo vsak kotiček, naj vsepovsod raje raste zelenjava in ne plevel.

Kaj presajamo na prosto?

planting-1898946_640

Maj je vsekakor mesec za plodovke, saj presajamo na prosto vse tiste lepotice paprik, paradižnika, čilijev,…, ki so še bile v zavetju pred mrazom. S presajanjem je najboljše počakati, da minejo tudi hladni možje, torej nekje v sredini maja.

Namig: Plevel odstranjujemo, ko je še majhen, saj je to veliko lažje delo.

brigitinvrtBrigita Šušteršič, Brigitin vrt


Za še več vrtnarkih nasvetov in dogodivščin z domačega vrta obiščite Brigitin blog Zmorem domače.

(Visited 35 times, 1 visits today)