Vrt pod snegom? Ne skrbite! Sajenje se nadaljuje …

26. marca, 2020
Brigita Šušteršič, Zmorem domače

Čakajo nas nadaljnja opravila na vrtu: sajenje, presajanje, ustvarjanje prostora za sadike plodovk. Pripravili smo pa tudi namige za vrt na balkonu in vrtnarjenje z otroki, ki pride prav sploh v času izolacije. 

Pomlad je prinesla pravi zimski mraz in marsikje so vrtovi bili prekriti s snežno odejo. Ampak le za kratek čas. Nič ne skrbite, saj sneg deluje na vrtu kot izolator in takrat hudi mraz ne more škodovati našim rastlinam.

Rek veli, da je sneg gnojilo za siromake. Zato ga bodimo veseli, saj je med drugim tudi dobro zalil naše vrtove, ki so bili že kar izsušeni.

Presajanja in setev

V naslednjih dneh nas že čakajo bolj tople temperature, zato se bomo lahko kaj hitro vrnili na naše vrtove. Čakajo nas presajanja kapusnic, solate ter drugih rastlin, ki jim mraz ne more škodovati.

Med opravili pa je tudi setev rukole, špinače, solate, rdeče pese, korenja, pastinaka ter prvih zelišč, kot so peteršilj, drobnjak, šetraj ter koper.

Sadike plodovk – v razmislek

Naše sadike plodovk, lahko še nekaj časa pustimo na toplem, a nikar ne pozabimo razmisliti o novem prostoru, kje v rastlinjaku ali v zavetju hiše. Če bo v hiši pretoplo, bodo sadike rasle prehitro in bodo manj zdrave in odporne, ko je jih bomo presadili na vrt.

Vrt tudi na balkonu

Kot kaže, bomo še nekaj časa več ali manj ostali doma, zato si lahko z vrtom kratkočasimo naše dni. Seveda pa ne pozabite vrtnariti tudi tisti, ki ste doma v bloku. Tudi vi si lahko narediti krasen vrt kar na balkonu. Razmislite o kakšnih večjih posodah za solato, paradižnik, papriko, pravzaprav skoraj čisto vse. V koritih namesto rož pa naj rastejo jagode.

Sajenje skupaj z otroki

Lahko pa je vrtnarjnje prav lepa igra tudi za otroke, ki se bodo z zemljo radi poigrali. V dneh, ko smo še vsi skupaj doma, lahko skupaj posejete fižol, bučko, koruzo ali celo lubenico. Skupaj lahko opazujete kako se rastlina razvija in raste. Če svojega vrta nimate, pa sadike kasneje lahko podarite babicam ali znancem, ki imajo vrt.


Spremljajte rubriko VRTNARSTVO za sveže nasvete in ideje.

(Visited 35 times, 1 visits today)