Urejen grob skozi celo leto

1. oktobra, 2015

V pričetku novembra se leto za letom grobove običajno zasuje z vsem mogočim, ki se po prvi slani spremeni v bolj žalosten prizor. Ker mora biti grob urejen skozi vse leto in ker je to kraj, kamor se hodimo spominjat najbližjih, se odločimo za enostavno in nezahtevno zasaditev, ki bo lepa celo leto.

Prvi november se bliža in večina že hiti urejati grobove, da bodo pred praznikom lepi in urejeni. Slovenci zasajamo grobove predvsem z enoletnicami in dvoletnicami. Mačehe so najpogostejše. Družbo jim delajo marjetice, v zadnjem času še jesenska vresa in ciklame. Spomladi jih zamenjajo žametnice, gazanije in begonije. Taki grobovi zahtevajo redno oskrbo. Rastline je treba vsako leto vsaj dvakrat zamenjati, v suši potrebujejo zalivanje in če želimo, da cvetijo dalj časa, tudi redno odstranjevanje cvetov. Brez uporabe zastirke je hitro prisoten plevel.

Zasadimo letos na grobove trajnice

Zasadimo letos na grobove trajnice. Večinoma so to trpežne rastline, ki ne potrebujejo veliko nege in oskrbe. Zasaditev s trajnicami nam ne bo dala veliko dela, grob bo urejen skozi vse letne čase. Žal jih vse premalo cenimo in uporabljamo za zasajanje grobov.

Upoštevati je treba rastne razmere

Tudi pri zasajanju grobov je treba upoštevati rastne razmere. Vedeti moramo, kakšna je kakovost zemlje, ali leži grob na soncu, v polsenci ali morda celo pod drevesom v senci. Vse to bo vplivalo na rast rastlin. In če bomo izbrali rastline, ki jim ustrezajo pogoji, ki jih imamo na grobu, bo grob lep skozi vse leto.

Pomembno je tudi, kje kupujemo trajnice in kako so bile te vzgojene. Zlasti pred prvim novembrom je na voljo veliko na hitro vzgojenih rastlin, ki nam po prvi slani propadejo, čeprav bi morale živeti več let. Zato kupujmo v Sloveniji vzgojene trajnice v domačih vrtnarijah. Trajnice potrebujejo vrtno ilovnato zemljo. Ne sadimo jih v kupljene šotnate mešanice, ki slabo zadržujejo vodo.

Katere trajnice izbrati?

Izbiramo lahko med malo višjimi trajnicami, kot so razne hermelike, sivka, okrasni žajblji z listi različnih barv, iskrivke z rdeče-rjavimi listi. Ni potrebno, da so rastline cvetoče, saj lahko že sam način – oblika rasti – deluje dovolj okrasno in zanimivo. Zadnja leta so zelo moderne trave, ki jih lahko odlično vključimo v zasaditev. Tudi nizke blazinaste trajnice so zanimive, že zaradi same rasti, okras pa so tudi cvetovi. Iglasta plamenka, repnjak, grenik, pečnik, netresk in raznorazne homulice so lepe tako v večjih kot v manjši skupinah. Timijan, ježica in kotula so nežne pokrovne trajnice, ki zaradi pritlehne rasti lepo prekrijejo tla med ostalimi rastlinami.

Zeleno skozi vse leto

V zasaditev lahko vključimo tudi nekaj počasi rastočih olesenelih trajnic oziroma pritlikavih grmičkov. Sem spadajo iglavci, kot so ruševje, brini, paciprese ali vedno zeleni listavci, kot je pušpan in razne vrste trdolesk. Za hitro prekrivanje večje površine izberemo prekrivne vrste brina in panešpljice, ali bršljan, ki ostanejo zelene tudi prek zime. Te rastline ne potrebujejo veliko nege, le obrezujemo jih, da krotimo razraščanje prek grobov ali po spomeniku.

Pri oblikovanju groba ne pozabimo na prostor, kamor lahko postavimo vazo, ikebano in sveče.

S tako zasaditvijo ne bomo imeli veliko dela. Delovala bo urejeno, umirjeno in preprosto, mi pa bomo trenutke, ko obiščemo grob, namenili spominu na bližnje.

 

Jerneja Jošar

(Visited 337 times, 1 visits today)