Prekopavanje – da ali ne?

5. marca, 2014

Marca je že čas za prve setve, torej nas čaka spomladanska priprava gred.

Če želimo imeti rodovitna, s humusom bogata tla, moramo poskrbeti za organizme v tleh.
Živi svet predeluje organske snovi v tleh v humus. Če v tleh ni dovolj organske mase – hrane, če so tla zbita in posledično ni v njih ne zraka ne vode, organizmi odmrejo. In kaj se zgodi, ko zemljo prekopljemo? Ves živalski svet, ki je v zemlji, obrnemo na glavo, premešamo plasti in s tem neštete organizme izpostavimo svetlobi, ki zato umrejo. Deževniki mešajo in rahljajo zemljo ter ustvarjajo humus, a jih razkosamo z ostrimi lopatami, svetloba jih ubije.

Na prvi pogled ni videti, da bi bilo zaradi prekopavanja kar koli narobe: zemlja je prhka, pripravljena za setev, odmrli organizmi v tleh pa delujejo kot gnojilo. Vendar so čez nekaj mesecev tla ponovno zbita, lepljiva in težka, v njih se dolgo zadržuje voda in v jeseni moramo ponovno prekopavati. Zaradi pomanjkanja organizmov, ki tvorijo humus, pa tudi obilno pognojiti.

Jerneja Jošar, univ.dipl.ing.agronomije, zato svetuje, da se držimo treh pravil:

1. Zemlja mora biti ves čas pokrita. Če ni pokrita z rastlinami, ki jih gojimo, jo moramo zastreti sami. Izpraznjeno površino takoj ponovno zasadimo ali pokrijemo z organskim materialom. To je lahko kar odpadno zelenje zelenjave, ki smo jo pravkar pobrali z grede. Za zastiranje uporabimo pokošeno travo, seno, slamo, listje. Zastirka bo tla varovala pred zunanjimi vplivi, kot so nalivi, veter, sonce. Organizmom v tleh bo nudila hrano in toploto. Okopavanje bo postalo preteklost. Pod zastirko bodo tla ostala rahla in vlažna. Poleg tega bo zastirka preprečila rast plevelov in prihranjeno vam bo še eno neprijetno opravilo v vrtu.

2. Gnojimo z organskimi gnojili, kot so kompost, uležan hlevski gnoj, z rastlinskimi prevrelkami, ter sadimo rastline za podor. Ves ta organski material je hrana živalim v tleh, ki iz nje ustvarjajo humus. Umetna gnojila so kemične snovi, ki pobijejo ves živi svet v tleh.

3. Uredimo stalne potke v vrtu in ne hodimo po gredah. S tem tlačimo zemljo in jo zbijamo, zaradi česar je jesensko prekopavanje tal nujno.

Pri taki oskrbi tal bomo talnim organizmom nudili ugodne razmere za njihovo razmnoževanje in rast.

Živa tla so rodovitna tla!

(Visited 173 times, 1 visits today)