Pomen samooskrbe: Kaj vse nam lahko nudi vrt?

19. marca, 2020
Brigita Šušteršič, Zmorem domače
Vrt za samooskrbo

Vrt nam lahko nudi marsikaj. In v tem času lahko znova razmslimo, ali smo res naredili kaj dobrega, ko smo pred časom njive preuredili v lepo vrtno trato in nanjo postavili vrtno garnituro…

Znašli smo se v času, ko se lahko vprašamo, če bomo lahko v trgovinah dobili vse dobrine, ki jih zares potrebujemo za življenje.  Vsi smo bili skoraj prepričani, da do tega ne mora priti, pa smo lahko prepričani tudi, da nas ne čaka še kaj hujšega.

Vrt kot vir preživetja

Sedaj je torej čas, da še bolj razmislimo, kaj vse nam lahko vrt zares nudi. Je to le modna muha ali je lahko vir preživetja. Nikakor pa še ni prepozno, da se vrtnarjenja lotimo že to sezono. Lahko začnemo že z zelo majhnim delom, kjer se z vrtnarjenjem letos spoznavamo. Tisti najbolj pogumni pa lahko izkoristite vsak kotiček, ki je bil prej namenjen zelenici in si pridelate že več domače hrane.

Kot zanimivost lahko podam naše rezultate, ki pravijo, da bi naj ena oseba za popolno samooskrbo z zelenjavnim vrtom, potrebovala 60 kvadratnih metrov velik vrt.

Nikar pa ne pozabite tudi na sadno drevje ter jagodičje. Čeprav niste ljubitelji vrtnarjenja, si lahko kar nekaj hrane vzgojite tudi na drevesu ali na grmu. Ampak imejte v mislih, da je za to potrebno čakati kakšno leto ali dve. Zato nikar ne odlašajte in kakšno novo rastlino na svoj vrt presadite že te dni.

Kaj vse pa lahko že pobiramo z vrta?

Na vrtu je te dni že kar nekaj dobrot. Začela se je sezona solate, rukole, špinače, od jeseni pa nas čaka še endivija, brstični ohrovt, por, blitva, ohrovt, motovilec. V shrambi pa je še vedno krompir ter nekaj korenovk. Da ne pozabim na kislo zelje in repo, ter seveda polno kozarcev, kjer smo vložili različne viške zelenjave skozi leto.

Darovi tudi iz narave

Tudi v naravi, kamor se lahko odpravite le na kratek sprehod, lahko te dni naberete veliko darov. Kopriva je že dovolj velika, da iz nje napravite juho ali omako. Regrat, iz katerega naredimo vitaminsko solato. Potem pa so tukaj tudi vijolice, pljučnik, lapuh ter trobentice, ki jih naberemo in posušimo za čaj.

 

 

 

(Visited 240 times, 1 visits today)