Polži na vrtu: kako se z njimi boriti na naraven način?

19. aprila, 2020
Brigita Šušteršič, Zmorem domače

Na vrtu nam polži že delajo škodo, zato sem tokrat pripravila nekaj nasvetov, kako se z njimi boriti. Kaj vse lahko naredimo, da zmanjšamo škodo na našem vrtu? 

Dokler so polži še majhni, priporočam, da se jih ujame pod karton. Kako to naredimo? V času, ko je zelo sušno, kot je to sedaj, si polži prav radi poiščejo zavetje. Ker so aktivni bolj ponoči, takrat ostanejo pod kamni, pod listi rastlin, pod lesenimi potkami.

Če imamo le te, potem priporočam, da vsako jutro les obrnete in polže naberete. V kolikor pa lesa na vrtu nimate, si lahko pomagate s kartonom. Karton položite na potke, na prazne gredice in polži se bodo ponoči lahko skrili spodaj. Mi pa jih bomo zjutraj z lahkoto pobrali.

Kaj pa drugi načini za zaščito pred polži?

·         Lahko jim po vrtu nastavimo tudi polento (koruzni zdrob), ko ga pojedo in polži nato poginejo.

·         Gotovo ste že slišali za metodo lovljenja polžev s pivom. V vrt zakopljite lončke s pivom in ponoči jim bo tako zadišalo, da bodo zlezli v lončke in se utopili.

·         Jaz pa zelo rada po vrtu nastavim bananine olupke in ne boste verjeli, koliko polžev lahko najdete na enem mestu, ki jih nato le “naberete”. To dobro deluje tudi, ko so polži že veliki.

Nad polže z naravnimi plenilci

Najboljši način je vsekakor, če imamo proti polžem naravne sovražnike, kot so race in kokoške, ki pojedo sicer le male polže.

Seveda vsi te možnosti nimate, zato je v tem primeru še vedno najboljši naravni način, da jih, ko se stemni, poiščete na vrtu in ročno naberete.

V najslabšem primeru jim prepustite delček pridelka

Če imate s polži zares veliko težav, potem priporočam, da se po vrtu presaja sadike in sicer zelo na gosto, tako da nekaj ostane za nas, nekaj pa za njih.

 

(Visited 587 times, 1 visits today)