Paradižnik in druge plodovke na vrtu: po ledenih možeh

11. maja, 2020
Brigita Šušeršič, Zmorem domače

Med plodovke spada dobršen del zelenjave, brez katere si ne moremo predstavljati svojega vrt. In zdaj je čas za presajanje naših plodovk na vrt, tudi paradižnik bo v dobrem tednu že lahko na prostem. Najboljše je počakati ledene može, saj nam skoraj vedno prinesejo bolj hladne dni ter se nato lotiti dela.

Sadike pred presajanjem na vrt obvezno malo utrdimo na zunanje temperature, veter in sonce. Če sadike direktno iz hiše ali rastlinjaka presadimo na prosto, jim največkrat sonce lahko škoduje in sicer tako, da jih osmodi. To pomeni, da dobijo blede liste, ki nato odmrejo.

Zato priporočam postopno navajanje na sonce, prvi dan za 2 uri, naslednji dan za 4 in nato jih tretji dan že lahko presadimo na stalno mesto. Če bo v naslednjih dneh sonce zelo močno, jih lahko tudi na vrtu še dodatno zaščitite.

Katero delo nas torej čaka za plodovke, polne pridelka?

Presajanje plodovk, kot so paprika, paradižnik, buče, kumare, lubenice, melone, jajčevci, tudi sadike fižola, če ste jih mogoče naredili.

Sejemo pa lahko fižol (visoki ter nizki), sojo, čičeriko, buče, kumare.

Od listnatih rastlin pa ne pozabite na brstični ohrovt, zelje za kisanje, listni ohrovt, ohrovt in če želite v jeseni lepo cvetačo in brokoli je sedaj pravi čas za setev. Ne pozabite pa tudi na setev solate na vsakih 10 dni, da bo vedno sveža na vrtu.

Kako se lotimo presajanja plodovk na vrt?

  1. Naredimo sadilno jamico,
  2. vanjo damo za pest domačega komposta ali organskega gnojila,
  3. obilno zalijemo, da bo voda ostala v globini, in
  4. presadimo sadiko in zakrijemo z zemljo.

Paradižnik sadimo globoko in z dobrimi sosedi

Plodovke vedno presadimo globje, kot so rasle v platoju. To velja predvsem za paradižnik, ker bolj globoko ga presadimo, več novih korenin bo pognal iz stebla. Tako bo rastlina veliko bolj stabilna ter dobila več hranil in vlage, ki jih bodo korenine lahko priskrbele.

Pod plodovkami naj vedno raste veliko zelenjave, kot je na primer solata, zelje ali zelišča. Na ta način izkoristimo vsak kotiček našega vrta, zemlja pa ne bo ostala gola saj bo dobila živo zastirko.


Spremljajte rubriko VRT za še več koristnih vrtnarskih nasvetov!

(Visited 296 times, 1 visits today)