Paradižnik, ki raste navzdol – vrt, kot ga še ne poznate

23. aprila, 2020

Če nimate dovolj prostora za vrtiček, imamo tokrat odlično idejo kako posaditi paradižnik. “Na glavo”!

Nekatero zelenjavo lahko gojite tudi v loncih in ena izmed takšnih je tudi paradižnik. In če vam na balkonu ali terasi na tleh že primanjkuje prostora, lahko tega posadite tudi tako, da visi v zraku in raste navzdol!

Kako? Potrebujete vsaj petlitrsko vedro, ki ga po želji okrasite ali pobarvate. Na dnu izrežete okroglo luknjo, veliko približno 5 centimetrov. To bo luknja skozi katero bo raslo glavno steblo paradižnika. Okrog glavne luknje pa naredite še nekaj manjših, skozi katera bo odtekala odvečna voda.

Da preprečite padanje zemlje iz vedra potrebujete še polprepustno vrtnarsko folijo, ki jo odrežete v obliki kroga v velikosti vedra in postavite na dno. Kjer je velika luknja, z nožem zarežete križ, da bo skozenj lahko pognal paradižnik. Vedro nato napolnite z zemljo in obesite na željeno mesto. Seme paradižnika iz spodnje strani potisnite skozi luknjo. Zemljo še zalijte in pognojite. Paradižnik ima rad veliko sonca in veliko vode, zato ga obesite na sončno mesto in ga vsakodnevno zalivajte.

Gojenje na takšen način ima ogromno prednosti, tako za rastlino kot vrtnarja. Zemlje vam ne bo potrebno okopavati, paradižnik boste lažje zalili ta pa ne bo gnil, saj se ne bo dotikal tal. Na takšen način lahko gojite tudi kumare, zelišča in celo cvetje.

(Visited 932 times, 1 visits today)