Nega sobnih rastlin v zimskem času

12. januarja, 2015

Sobne rastline niso samo okras, temveč zagotavljajo kisik, ki ga nujno potrebujemo za življenje in porabljajo ogljikov dioksid, ki v večjih koncentracijah slabo vpliva na naše počutje. Poleg tega rastline uravnavajo zračno vlago, proizvajajo negativne ione in iz zraka odstranjujejo prah, mikrobe in škodljive hlapne organske spojine.  So torej vlažilci, ionizatorji in filtri v enem! Da bodo te male zelene čistilne naprave tudi prek zime dobro uspevale, jim moramo nameniti malo drugačno nego.

Skoraj vse sobne rastline potrebujejo počitek in pri večini nastopi ta ravno v zimskem času. Pozimi so dnevi kratki, dnevne svetlobe je veliko manj in rastline prav zaradi tega za nekaj časa nehajo rasti in se razvijati. Za nas pa to pomeni, da moramo spremeniti tudi oskrbo. Rastline v obdobju mirovanja potrebujejo manj zalivanja, manj gnojil in manj toplote, kot v rastnem obdobju.

Ne bo škodilo, če jih v tem času prestavite bliže k oknom, da dobijo čim več dnevne svetlobe. Pred zračenjem jih umaknite ali zaščitite, da jih ne oplazi mrzel zrak.

Zrak v notranjih prostorih je pozimi zelo suh, kar sobnim rastlinam, ki pretežno izvirajo iz vlažnih tropskih gozdov, povzroča težave. Veliko lahko naredimo že, če jih vsakodnevno pršimo. Pomagamo si tudi tako, da lonček, v kateri raste rastlina, postavimo na podstavek z vlažnim prodom. Poskrbimo, da so prodniki ves čas vlažni. Tako zagotovimo vlažen zrak v neposredni okolici rastlin. Če postavite skupaj več rastlin, bo v skupini mnogo višja zračna vlaga, kot če rastlina stoji samostojno. Pazite le, da ne stojijo preveč tesno skupaj, saj se lahko zaradi slabšega kroženja zraka začnejo razvijati bolezni.

Rastline pozimi veliko manj zalivamo, trikrat na mesec bo popolnoma dovolj. V tem obdobju ne gnojimo.

Pozimi se, še bolj kot ponavadi, na listih rastlin nabira prah. Redno ga čistite. To lahko storite z vlažno krpo, če pa je prahu res veliko, ga najprej odstranite s suho in šele nato list pobrišite z vlažno krpo. Če so rastline majhne ali srednje velikosti, jih vsaj enkrat na mesec oprhajte z mlačno vodo.

S cvetočimi sobnimi rastlinami, ki rastejo in cvetijo tudi prek zime, pa ravnamo drugače. Za njih je značilno, da imajo kratka obdobja počitka prek celega leta, med obdobji cvetenja. Takšne so afriška vijolica, kalanhoja, flamingovec, samolist, orhideja, nevestica … V času cvetenja, tudi če je to pozimi, jih redno zalivamo in dognojujemo z ekološkimi tekočimi gnojili za cvetoče rastline.

Posebnost so cvetoče lončnice – te se od cvetočih sobnih rastlin, ki jih imamo prek celega leta na istem prostoru v stanovanju, razlikujejo po tem, da nam krasijo stanovanje le krajše obdobje, ko cvetijo. Ponavadi je to prav v zimskem času. Ko cvetovi ovenijo, rastline potrebujejo počitek in tudi drugačne pogoje, kot so v stanovanju. Zato jih moramo prestaviti v hladnejši prostor in prenehamo zalivati in gnojiti. Cvetočim lončnicam je poleg tega, da ponavadi cvetijo pozimi, skupno tudi to, da potrebujejo svetel in hladen prostor ter vlažen substrat.

Jerneja Jošar

(Visited 40 times, 1 visits today)