Nasveti za vrt v aprilu: zalivanje, zalivanje!

16. aprila, 2020
Brigita Šušteršič, Zmorem domače

Tokrat med najboljšimi nasveti za vrt zalivanje – glede na to, da je zemlja že zelo suha, padavin ni kaj dosti, tokrat nekaj nasvetov, kako se spopasti s tem. 

Ko presadimo sadiko na vrt, je pomembno, da v samo sadilno jamico zlijemo dovolj vode. To pomeni tudi liter ali več, saj je pomembno, da voda ostane v globini, kjer so tudi korenine.

Priporočam tudi, da zemljo zakrijte z zastirko

Najboljša zastirka, ki ne privablja polžev, je sveže pokošena trava. Na tanko posujemo po zemlji in nato ob naslednji košnji ponovno naložimo.  Če pa težav s polži nimate, pa lahko vzamete tudi slamo, seno ali listje. Še ena dobra zastirka je kompost, če imate le tega dovolj, ga posujete nekaj centimetrov v višino.

Temeljito zalivanje

Ko zalivamo naše vrtove, to naredimo res temeljito. To pomeni, da raje zalivamo manjkrat in takrat zares dobro zalijemo. Sama sem pristaš točkovnega zalivanja, saj tako naše rastline dobijo večino vode. Plevel pa ostane nezalit.

Površinsko zalivanje ne zaleže

Poleg tega le površinsko zalivanje rastlinam ne pomaga veliko. Zemlja se namoči, sonce jo dobro osuši in zapeče in na površju se lahko naredi t.i. skorja, skozi katero imajo potem rastline težjo nalogo vzkliti ali rasti.

Opravila v drugi polovici aprila

  • Če še niste, je čas, da posadimo krompir. V sadilni jarek damo domači kompost, ter malo pepela in pridelek bo še večji.
  • Naredimo nekaj sadik bučk ter solatnih kumar, za bolj zgodnji pridelek
  • Na vrt presadimo čim več sadik zelja, solate, kolerabice, blitve.
  • Sejemo lahko rukolo, korenje, rdečo peso, por, solato. Le te ne pozabite sejati na vsakih 10 – 14 dni, da bo vedno sveža na vrtu.
  • Ne smemo pozabiti tudi na zelišča. Na toplem si lahko vzgojimo sadike bazilike.

 

(Visited 309 times, 1 visits today)